Kultura
0

Sarajevska zima: Od ove godine sjećanje i na Olimpijadu 1984.

FENA
Ove će godine prvi put uz 23. internacionalni festival "Sarajevska zima", koji će pod motom "Neki drugi grad" trajati od 7. februara do 21. marta, ujedno biti obilježena i 23. godišnjica od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kazala gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, sastavni dio Festivala ubuduće će biti i obilježavanje godišnjice sarajevske Olimpijade, što i jeste bila prvobitna uloga "Sarajevske zime".

Tako će dio festivalskog programa od sada činiti i sjećanje na godinu kada je Sarajevo, barem nakratko, bilo centar svijeta, ugostivši na hiljade turista, sportista, delegacija.

"Sarajevsku zimu" 7. februara otvorit će francuska umjetnička grupa Malabar, koja će uličnim performansom prirediti spektakl građanima. Grupa djeluje još od 1980., a čine je talentovani umjetnici iz oblasti teatra i vizuelne umjetnosti iz čitave Evrope. Stvarajući fantastičan svijet na ulici, Malabar donosi urbane spektakle u vječitom pokretu, uz osnovni zadatak interakcije s publikom.

Performans pripremaju uz "Mjesečev brod" kojim će članovi Malabara "zaploviti" sarajevskim ulicama od Baščaršije do Skenderije, počev od 16.30 sati, tvoreći atmosferu sna, bajke, humora i poezije. Sve ovo predstavlja veliki umjetnički, akrobatski i pirotehnički spektakl.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić predstavio je i ovogodišnji videospot "Sarajevske zime", koji su uradili Enes Huseinćehajić i Vedran Mujagić.

Prvi festivalski dan, među ostalim bogatim sadržajem, donijet će i izložbu grupe umjetnika "Reciklaža" koja će u 19.00 sati biti otvorena u galeriji Collegium Artisticum te koncert opernih arija umjetnika iz Slovačke, koji će biti priređen u Bošnjačkom institutu u 20.30 sati.