Kultura
28

Sarajevska Vijećnica dobija svoju prvu stalnu izložbenu postavku

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U čast otvaranja sarajevske Vijećnice za javnost, u petak, 1. avgusta 2014. godine, u 11 sati u auli ove historijske građevine bit će postavljena izložba pod nazivom "Sarajevska Vijećnica još jednom".

Tim povodom prisutnima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, autor izložbe Nedžad Mulaomerović i zamjenik šefa Misije USAID-a u BiH, Alexander Bond.

Izložbu autora Nedžada Mulaomerovića organiziruju Grad Sarajevo i firma STUDIO URBING, uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

Ova izložba, koja sada postaje stalni dio izložbene postavke Vijećnice, obuhvata brojne originalne materijale o Historijatu same građevine i okolnog područja grada, arhitektonske nacrte koji prikazuju izgradnju ovog zdanja koja je započela 1894.g, fotografije s prvog otvaranja 1896. godine, a potom i različite faze rekonstrukcije od 1996. godine do danas.

Svrha same izložbe o izgradnji i obnovi Vijećnice je da svim zainteresovanim posjetiocima predstavi njen historijat i dočara njeno historijsko značenje. Sarajevska Vijećnica je samo nekoliko dana nakon nedavnog otvaranja za javnost postala jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu, te će i ova izložbena postavka doprinijeti da se upotpuni njena ponuda.

Tokom proteklih godina USAID-Sida FIRMA projekat je svoje brojne aktivnosti posvetio razvoju turizma u BiH i unapređenju bh. turističkog proizvoda, s posebnim naglaskom na jačanje i razvoj destinacije Sarajevo i city break turizma. U većini ovih aktivnosti FIRMA je blisko sarađivala sa brojnim domaćim partnerima, poput gradskih vlasti Sarajeva i Istočnog Sarajeva, sarajevskih opština Stari Grad i Centar, te turističkih udruženja.