Kultura
0

"Sarajevska pozorišna tragedija" u Užicu

FENA
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
U okviru zvaničnog programa 15. jugoslovenskog teatarskog festivala “Bez prevoda” u Užicu večeras će biti izvedena jedina bosanskohercegovačka predstava na ovoj smotri "Sarajevska pozorišna tragedija" autora Peđe Kojovića, režisera Gorčina Stojanovića.

Osim ove predstave nastale u produkciji sarajevskog pozorišnog Festivala MESS i u koprodukciji s Narodnim pozorištem Sarajevo, na užičkom festivalu koji traje od 8. do 15. novembra u konkurenciji za jednu od nagrada pod imenom Ardalion natječu se: "Falsifikator" Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Gorana Markovića, "Majstor i Margarita" Narodnog pozorišta Užice u režiji Aleksandra Lukača, "Don Žuan" režiserke Ane Vukotić u izvedbi Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

U konkurenciji su i "Čekaonica" Ateljea 212 režisera Borisa Liješevića, "Buđenje proljeća" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Olivera Frljića te "Metamorfoze" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Aleksandra Popovskog.

Predstava "Kate Kapuralica" Narodnog pozorišta iz Sombora u režiji Jagoša Markovića bit će izvedena u čast nagrađenih posljednje festivalske večeri.

Planirani su razgovori poslije svake predstave s učesnicima koje će moderirati Bojan Munjin, selektor Festivala, Matko Botić i Nenad Kovačević.

Nagrade najboljima dodijelit će stručni žiri čiji su članovi: Dejan Mijač, reditelj, predsjednik žirija (Srbija), Tajana Gašparović, dramaturginja, (Hrvatska), Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf (Srbija), Robert Waltl, glumac i reditelj (Slovenija), te Martin Kočovski, reditelj (Makedonija).

"Sarajevska pozorišna tragedija" je priča o suočavanju s predrasudama u međunacionalnim odnosima postratne Bosne i Hercegovine.

Njeni likovi su realistični i usuđuju se progovoriti naglas ono o čemu se javno ne govori, ono što se u postkonfliktnom društvu gura „ispod tepiha“ te onemogućava stvarnu katarzu i izgradnju boljih etnonacionalnih odnosa, zasnovanih na razumijevanju, poštovanju i povjerenju.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Sabina Bambur, Aldin Omerović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović, Muhamed Hadžović.