"Modul Memorije 2010."
0

"Sarajevska pozorišna tragedija" premijerno u Narodnom pozorištu

Sarajevo-x.com
Predstava "Sarajevska pozorišna tragedija", koju je prema tekstu Peđe Kojovića rediteljski na scenu postavio Gorčin Stojanović, premijerno će biti izvedena u petak u Narodnom pozorištu Sarajevo kao završni dio programa Festivala MESS "Modul Memorije 2010.".

Priča ovog komada govori o ljudima koji su ili misle da su preživjeli strahote rata u BiH, te 15 godina nakon završetka krvavih sukoba još pokušavaju da shvate šta im se, zašto i kako dogodilo te ko je prvi započeo. Priča je to o suočavanju s predrasudama u međunacionalnim odnosima postratne BiH.

Uloge su ostvarili Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Sabina Bambur, Aldin Omerović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović i Muharem Hadžović. Kostimografiju potpisuje Lena Stefanović.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu kazao da je riječ o veoma zanimljivom pozorišnom ostvarenju, vrlo moderno strukturiranom.

"Predstava i na intelektualnom i emotivnom planu nijednog gledaoca neće ostaviti ravnodušnim. Ona se reflektira na našu blisku prošlost, ali otvara mogućnosti katarzičnih susreta i dijaloga, te ujedno i prostor budućnosti", istaknuo je on.

Komad je nazvao glumačkom istraživačkom radionicom te veoma neobičnom rediteljsko-spisateljskom pojavom u pozorišnoj produkciji BiH.

Za reditelja Stojanovića u predstavi su neke silnice stekle povijesne, ljudske i emotivne note. On je mišljenja da je Kojović napisao žestok i provokativan tekst u smislu njegovog postavljanja na scenu.

"Tokom rada smo imali fokusiranost na tekst, bez lutanja. Ipak, mnoge su riječi sami glumci proizveli na probama, tako da je rad bio i istraživački i usmjeren", istaknuo je on.

On je također govorio i o emotivnoj ravni teksta, posebno naglasivši segment sjećanja i budućnosti.

"Predstava govori o sjećanju, sjeća se govorenja, govori o govoru i sjeća se sjećanja. Ona govori o zlu i govoru zla, sjeća se dobra i govora o dobru, o sjećanju na dobro i sjećanju na zlo", potcrtao je on.

Peđa Kojović smatra da je rezultat rada Stojanovića zajedno s cijelom ekipom glumaca mnogo bolje od njegovog teksta te ih je i nazvao istinskim autorima komada.

U predstavi se koriste i filmovi Ivice Matića "Theme 1" i "Žuto-zeleno" te fotografije Izete Građović iz 80-ih godina.

Premijera predstave je u 19.30 sati.