Promocija BiH
29

Sarajevska opera u Londonu ispraćena ovacijama publike

Klix.ba
U Londonu je sinoć održan koncert pod nazivom “Sarajevska opera u Londonu". U programu su učestvovali: Aida Čorbadžić-sopran, Emir Nuhanović-klarinet, Amir Saračević-tenor i Sergey Busukinsky-klavir.

Program je predstavio vodeći muzički kritičar u Engleskoj Roderick Swantson.

U program su pored standardnih operskih arija Pučinija, Verdija, Mocarta, Donicetia, Rosinia izvedene arija i duet iz opere Hasanaginica Asima Horozića. Prepuna dvorana je dugotrajnim aplauzom ispratila naše umjetnike.

Koncert je održan u organizaciji MCS Young Artist’s Fund I ambasade BiH u Londonu, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Dva dana prije ovog zvaničnog, u prostorijama Ambasade BiH u Londonu održan je isti koncert za zvanice diplomatskog kora i muzičkih kritičara iz Engleske i Japana, a u povodu predaje akreditiva našeg ambasadora Mustafe Mujezinovića.

Izvedbe djela Asima Horozića u interpretaciji naših umjetnika Aide Čorbadžić, Emira Nuhanovića i Amira Saračevića su ostavile snažan dojam, kako na publiku tako i na muzičke kritičare. Svi se jednoglasni da se što prije ova djela snime u Londonu i da se kompletna opera Hasanaginica predstavi u Londonu.