Kultura
2

Sarajevska filharmonije će ugostiti violončelisticu Anne Gastinel

FENA
Nakon izuzetno uspješnog gostovanja na festivalu Guido Cantelli u Italiji, u prekrasnoj i do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani Teatro Coccia, Sarajevska filharmonija nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima u okviru ovogodišnjeg jubileja 90 godina postojanja.

U petak 29. i subotu 30. novembra u sali Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 20 sati orkestar Sarajevske filharmonije će ugostiti poznatu violončelisticu Anne Gastinel.

Širom svijeta cijenjena umjetnica, Anne Gastinel je priznata i kao ambasadorica francuske škole violončela i nosilac mnogobrojnih nagrada na glavnim međunarodnim takmičenjima.

Prvi put sarajevskoj publici će se predstaviti izvedbom jednog od najljepših koncerata za njen instrument, Koncertom za violončelo i orkestar br. 1 u a-molu Camilla Saint-Saënsa, koji je napisan 1872. godine za virtuoznog belgijskog violončelistu Augusta Tolbecquea.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena poznata 5. simfonija P. I. Čajkovskog koja je uz veliki uspjeh praizvedena 1888. godine u St. Petersburgu i kojom je dirigovao sam Čajkovski. Orkestar će predvoditi izvrsni TaeJung Lee, dirigent iz Koreje. Koncert se održava u saradnji sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom i BiH.