Kultura
0

Sarajevska filharmonija za kraj 63. sezone BNP Zenica

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici večeras je održan svečani koncert Sarajevske filharmonije, kojim je zatvorena umjetnička sezona BNP-a.

Ovim koncertom ujedno je zatvorena i koncertna sezona Sarajevske filharmonije, koja ove godine slavi 90 godina postojanja. Večeras je pred zeničkom publikom nastupao cijenjeni violinista Ning Feng iz Kine, koji je svojom čudesnom tehnikom i emocionalnom zrelošću plijenio pažnju publike.

Dirigentsku palicu držao je Rumun Mihnea Ignat, koji trenutno obavlja funkciju muzičkog direktora filharmonijskog orkestra Univerziteta Alicante u Španiji.

Uz uvertiru "Čarobna frula" W. A. Mozarta otvorena je koncertna večer, dok je sa kompozicijama Antonija Dvoržaka zatvorena koncertna sezona Sarajevske filharmonije, te umjetnička sezona Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

U Bosanskom narodnom pozorištu u ovoj sezoni izvedeno je 14 koncertnih sadržaja, a ovo je bio četvrti nastup Sarajevske filharmonije na daskama BNP-a.

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović kazala je kako je stanje veoma teško, ali da uz entuzijazam i želju uspijevaju iz godine u godinu sezone privesti kraju na najbolji mogući način.

"Većina projekata bazirana je na entuzijazmu i želji jer smo mi svoj život posvetili umjetnosti. Ova koncertna repriza bila je uspješna i sigurna sam da se dopala zeničkoj publici. Ovaj koncert je za mene jedan od najznačajnijih jer smo i mi sa njim zatvorili svoju sezonu 2012/13. Paganini je stvarao muziku koju je samo on mogao osvirati, a sinoć u Sarajevu i večeras u Zenici jedan od najboljih umjetnika na violini osvirao je ono što i Paganini. Ning Feng je studirao na Kraljevskoj akademiji i iskoristili smo njegovu turneju po Sloveniji i Hrvatskoj da dođe i u Sarajevo i da svoj nastup večeras ponovi i pred zeničkom publikom", kazala je Gulamović.

Direktor BNP Zenica Hazim Begagić umjetničku sezonu zeničkog pozorišta ocijenio je uspješnom, te se u narednom periodu nada boljoj i uspješnijoj saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, a svim posjetiocima obećao je novi i bogatiji sadržaj u narednoj 64. umjetničkoj sezoni, koja počinje 7. septembra.