Centralna pozornica Vijećnica
0

Sarajevska filharmonija sutra otvara Baščaršijske noći

Klix.ba
Sedamnaesti Festival “Baščaršijske noći” 2012. biće svečano otvoren u nedjelju, 1. jula tradicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije, u 21 sat na Centralnoj pozornici Vijećnica. Sa orkestrom će nastupiti solisti iz Beograda: violinista Vladimir Marković, i harfistica, Ljubica Sekulić. Solisti iz Sarajeva su flautista, Sakib Lačević i klarinetista Vedran Tuce. Orkestrom će dirigovati Ralf Kircher iz Austrije.

Festival će zvanično otvoriti premijer Kantona Sarajevo, gosp. Fikret Musić. Publika će imati priliku čuti popularne operne arije i najlepše kompozicije autora kao što su R.Wagner, A. Dvorak, G. Puccini, G. Bizet, C. Debussy,  C. Saint-Saëns, L. Bernstein, G. Mahler, J. Strauss, A. Grgin, E. Elgar.

U ponedjeljak 2. jula će nastupiti Simfonijski orkestar RTV Albanije (Albanija), u 21 sat, na Centralnoj pozornici Vijećnica. Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Albanije u BiH.

Orkestar broji 60 članova, a osnovan je 1962. god. Uspješno izvode djela svjetske klasične i romantične literature kao i one savremene. Na koncertu u Sarajevu će između ostalih kompozicija biti izvedeno i djelo bosanskohercegovačkog kompozitora Amara Jažića, “Simfonija Islamica IV stav - Bosna”. Također će biti izvedena i sevdalinka “Snijeg pade na behar na voće” za koju je aranžman pisao Ralf Kircher.
Sa orkestrom će nastupiti dirigenti: Jetmir Barmullushi, Oleg Arapi i Grid Kraja. Umjetnički direktor orkestra je David Turkiçi.

Program koncerta uključuje djela koja su komponovali: N.Zoraqi, A.Dvorak, G.Bizet, C.Zadeja, CH. Gounod, P.Jakova, G.Donizetti,, P.I.Tchaikovsky, W.A.Mozart “ , M.Glinka, Th. Gaqi.

U utorak, 3. jula, također na Centralnoj pozornici u 21 sat, nastupa Mostar Sevdah Reunion.

Grupa koja je svojim jedinstvenim stilom izvođenja sevdalinki oduševila domaće i internacionalne slušaoce i kritičare. Prvi album jednostavnog naziva „Mostar Sevdah Reunion“, su izdali u oktobru 1999.godine za diskografsku kucu iz Holandije na kojemu je specijalna gošca bila - kraljica romske muzike - Esma Redžepova. Na idućim albumima sarađivali su sa romskom legendom Šabanom Bajramovćem, te sa Ljiljanom (Petrovic) Buttler koja je stekla epitet "majka romske duše“ i po kojemu je nazvan album "The Mother of Gypsy Soul“.

Do sada su objavili 8 albuma, zadnji pod nazivom “Mostar Sevdah Reunion – 2010”,” na kojem grupa svira u novoj postavi. Dolaskom talentovanog gitarskog virtuoza Murisa Varajića osjeti se promjena u zvuku grupe, a gitarska međuigra sa Mustafom Behmenom dovela je do naglašenijeg zvuka gitare u odnosu na dosadašnji rad. Sastavu se priključuju i harmonikas Nermin Drakovac i basista Muhamed Pasić. Za ukupno osam članova koliko broji Mostar sevdah reunion, muzički poznavaoci tvrde da je riječ o do sada najjačoj muzičkoj ekipi.