Poslastica za mališane
0

Sarajevska filharmonija priređuje simfonijsku bajku "Peća i vuk"

Sarajevo-x.com
Orkestar Sarajevske filharmonije još jednom priređuje poslasticu za sarajevske mališane, simfonijsku bajku „Peća i vuk“ ruskog kompozitora Sergeja Prokofieva. Ispričat ćemo zanimljivu i duhovitu priču o hrabrom dječaku Peći koji uz pomoć životinja i lovaca uspijeva uhvatiti zločestog vuka i smjestiti ga u zološki vrt.

Kompozitor vješto predstavlja orkestar i uz pomoć lajtmotiva uči djecu povezati zvuk instrumenta sa određenim likom iz priče. Tako svaki instrument predstavlja jednu životinju: mačku klarinet, ptičicu flauta, patku oboa, vuka rog, djeda fagot, a samog Peću gudači...

Uz dirigenticu Samru Gulamović i naratora Marija Drmaća, orkestar Sarajevske filharmonije uvest će mališane u čudesni svijet klasične muzike i orkestra.

Ova simfonijaska bajka u svijetu je doživjela veliki broj ekranizacija i izvedbi među kojima je i animirana verzija Walta Disneya. U ulozi pripovjedača izmijenila su se mnoga popularna imena iz svijeta filma, muzike i politike kao što su Leonard Bernstein, Sophia Loren, Sean Connery, Patrick Stewart, David Bowie, Sting, Bill Clinton, Mihail Gorbačov.

Pa ako vas zanima hoće li i ovog puta mali i hrabri Peća uspjeti uhvatiti zločestog vuka budite sa nama u Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu 10. 03. 2012. godine u 18:00 sati.

Predstava je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta. Ulaznice po cijeni od 5,00 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u terminima 09 -12 i 16 -19 sati Više informacija: www.saph.ba; Tel: 033/ 66 65 20 i 033/ 22 16 82