Kultura
5

Sarajevska filharmonija i Muzička akademija koncertom slave uspješnu saradnju

Klix.ba
Dugogodišnja uspješna saradnja Sarajevske filharmonije s Muzičkom akademijom u Sarajevu i ove godine će biti obilježena koncertom u Narodnom pozorištu u utorak, 4. juna, od 20 sati, koji je ujedno i završnica 6. festivala Majske muzičke svečanosti.

U prvom dijelu koncerta, zajedno sa svojim profesorom Sakibom Lačevićem, studentica treće godine Esma Sulejmanagić izvest će Andante i Rondo za dvije flaute i gudački orkestar, virtuoznog flautiste i kompozitora Franza Dopplera. Prisutni će zatim u izvedbi pijaniste doc. Dragana Opančića imati priliku čuti čuveni klavirski koncert za lijevu ruku u D-duru Mauricea Ravela, koncert posvećen pijanisti Paulu Wittgensteinu, koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio desnu ruku.

Ovaj zanosan i dirljiv koncert, zbog svojih zahtjeva sviranja samo jednom rukom, izvodi se, nažalost, zaista rijetko.

Posebno je značajno da se na ovom koncertu donosi praizvedba djela bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića "Kao što drvo raste" za obligato-grupu (klavir, harfa i vibrafon/Glockenspiel) i veliki orkestar. U bilješci uz partituru Sijarić navodi da se u svom djelu bavi idejom vremena, ali ne onog linearnog, kako ga najčešće vidimo, nego onog pojedinačnog, koje je svojstveno svakom od nas, koje se razvija i razgranava “kao kad drvo raste”.

U drugom dijelu koncerta, u izvedbi doc. Nihada Kreče, čut ćemo još jedan poznati Koncert za klavir i orkestar No. 1 u Es-duru, mađarskog kompozitora i pijaniste Franza Liszta. Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će dirigenti Alma Aganspahić i Emir Mejremić te profesori Rešad Arnautović i Ognjen Bomoštar.

Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati ili na e-mail: [email protected].