Gala koncert u Zetri
0

Sarajevska filharmonija danas slavi 85. rođendan

FENA
Gala koncertom u olimpijskoj dvorani "Zetra" na kojem će biti izveden glasoviti oratorij Carla Orffa "Carmina Burana" sutra će Sarajevska filharmonija obilježiti 85 godina od osnivanja.

Rođendansku proslavu Sarajevske filharmonije obilježit će nastup 250 izvođača na pozornici, Dječijeg hora iz Novog Sarajeva i Zagreba te solista i hora Opere Narodnog pozorišta.

Govoreći o proteklim godinama egzistiranja Sarajevske filharmonije od 1923. godine, maestro Dževad Šabanagić kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ona oduvijek bila Bosna i Hercegovina u malom. Nije bilo nacije koja nije svirala u Filharmoniji – Srbi, Hrvati, Slovenci, Mađari, Bugari, i mnogi drugi.

On je publici večerašnjeg spektakla obećao duhovno zadovoljstvo i bogatstvo te događaj za pamćenje.

Izvedbi "Carmine Burane" prethodit će muzika vezana za BiH – ona kompozitora Erica Bretona te dvije arije "Hasanaginice" Asima Horozića. U uvodnom će dijelu nastupiti i Adema Pljevljak.

Dirigent "Carmine Burane" Julio Marić ističe da su sve probe do sada realizirane jako dobro.

Obilježavanje tako značajne godišnjice ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović ocijenio je kulturološkom viješću važnom i van granica BiH. Mišljenja je da ovakav događaj zaslužuje i sjećanje na sedam poginulih članova Filharmonije tokom rata te 12 teško ranjenih.

"Sarajevska filharmonija s više od 20 koncerata van granica BiH predstavlja kulturološki brend BiH", kazao je Hadžihafizbegović.

Izuzetno zadovoljstvo učešćem sarajevske Opere u ovom velikom događaju izrazila je njena direktorica Amila Bakšić. Naglasila je da saradnja sa Sarajevskom filharmonijom traje već desetljećima, a do rata su čak bili jedno tijelo.

Njena je ocjena da 85 godina postojanja u maloj zemlji kao što je BiH predstavlja ogroman doprinos tradiciji i muzičkoj kulturi zemlje.

Pokrovitelj koncerta je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, a događaj će direktno prenositi TV Sarajevo, TV i Radio BiH te Turska državna radiotelevizija.