Kultura
0

Sarajevo tokom festivala posjetila 423 umjetnika iz 43 zemlje

FENA
Glavni grad BiH Sarajevo, od otvaranja ovogodišnjeg XXIII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" pod nazivom "Neki drugi grad" 7. februara, pohodila su 423 umjetnika iz 43 zemlje.

Kako je saopćeno iz Pres-službe Festivala, do danas su prikazana 93 programa, među kojima 24 muzička, pet teatarskih i iz oblasti arhitekture te čak 29 izložbi. Bilo je tu i filmskih ciklusa, dječijih predstava te modnih revija.

Ove godine, "Neki drugi grad" prati 136 medijskih kuća iz zemlje i svijeta. Programe "Sarajevske zime" pojestilo je 30.800 posjetilaca. U dosadašnjoj realizaciji Festivala učestvovalo je 76 institucija, uključujući ambasade u Bosni i Hercegovini, ministarstva kulture i kulturne institucije u zemlji i inostranstvu.

Također, Međunarodni centar za mir i Centar za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta otvorili su konkurs iz oblasti likovne umjetnosti, literarnog i videorada o temi "Neki drugi grad" za učenike osnovnih i srednjih škola, te studenata fakulteta BiH, Evrope i svijeta. Konkurs je završen 1. marta uz pristiglih 1.096 radova, a nagrada bit će dodijeljena na dan zatvaranja Festivala, 21. marta u Domu policije.

Nagrade Festivala - zlatnu, bronzanu i srebrnu pahuljicu dodjeljuje žiri koji je imenovala direkcija Festivala.