Kultura
0

Sarajevo: Sve spremno za otvaranje 19. sajma knjiga i učila

FENA
Sve pripreme za otvaranje ovogodišnjeg 19. međunarodnog sajma knjiga i učila i 9. bijenala knjige, predviđenog za 18. april, u završnoj su fazi, a dvorana Centra Skenderija spremna je da ugosti jedan od najvećih i najkvalitetnijih sajmova u regiji.

Na više od 5.500 metara kvadratnih prostora, stara i nova izdanja sarajevskim ljubiteljima knjige ponudit će 180 izlagača i suizlagača, na čak 130 štandova. U sajamskoj ponudi, od 18. do 23. aprila, učestvovat će izdavači s prostora BiH, ali i Švedske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Velike Britanije, Njemačke, Irana, Francuske i SAD-a.

Centralno mjesto, kao i do sada, bit će Bosanska kuća, na kojoj će biti organizirana većina predstavljanja novih izdanja, ali će ona ujedno biti i mjesto susreta izdavača, autora i publike te "pozornica" za čitanje proze i poezije.

Sastavni dio sajamskoj programa bit će i Treći međunarodni kongres bibliotekara slavista.

Predsjednik Organizacionog odbora kongresa Dragan Marković najavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kako će centralna tema susreta bibliotekara ove godine biti "Tera incognita: Umjetnost bibliotekarstva", ali će u okviru nje pažnja učesnika kongresa biti usmjerena i na tri dodatne teme – Digitalna budućnost i mjesto bibliotekara u njoj, Kako sakupiti, sačuvati i prezentirati dokaze o ratnim zločinima na našim prostorima te izložba čuvene Karlove biblioteke iz Praga "Bosna u češkim izvorima".

Organizatori će odgovarajućim predstavljanjima obilježiti i 23. april, Međunarodni dan knjige i autorskih prava.

Prema još nezvaničnom programu prezentacija u Bosanskoj kući predviđeno je učešće mnogih zanimljivih domaćih i stranih autora, kao i prezentacije novih naslova. Tako se, u mnoštvu događaja, mogu izdvojiti otvaranje izložbe posvećene obilježavanju 100 godina Astrid Lindgren u organizaciji Ambasade Kraljevine Švedske, prezentacija novog djela Miljenka Jergovića "Drugi poljubac Gite Danon", predstavljanje bh. pisaca i izdavača iz dijaspore, izdanja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te mnogi drugi naslovi stručne literature i beletristike.

Sajam će vrata posjetiocima otvoriti već ujutru u 10.00 sati 18. aprila, dok je zvanično otvaranje ovogodišnje smotre knjige predviđeno za 19.00 sati. Ulaz za sve posjetioce će iznositi jednu KM.