Kultura
3

Sarajevo Sevdah Fest: Večeras koncert Amire Medunjanin i devet muzičara

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sklopu ovogodišnjeg, trećeg po redu Sarajevo Sevdah Festa (SSF), bosanska "Billy Holiday" Amira Medunjanin će večeras pred sarajevskom publikom nastupiti sa još devet muzičara iz isto toliko balkanskih zemalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, prenosi agencija Anadolija.

Muzičari, umjetnici, kompozitori, aranžeri iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Turske, Bugarske, Rumunije i Grčke, sa Amirom kao predstavnicom BiH, publici će predstaviti tradicionalne pjesme svojih zemalja.

Ideja za ovakav zajednički nastup rođena je prije ljetnih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, kada je Medunjanin sa istim muzičarima nastupila na Trgu Trafalgar u Londonu u okviru Kulturne olimpijade. Cilj je bio pokazati da muzika ne poznaje granice. Muzičare iz deset različitih zemalja spaja muzika koja za njih ima univerzalnu vrijednost.

"Mi smo se prvi put u životu sreli u oktobru 2011. godine za potrebe predstavljanja na kulturnoj olimpijadi koja je bila uvertira otvaranju Ljetnih olimijskih igara u Londonu. Dobili smo zadatak da se sastavi nas deset i da uradimo neku lijepu, zajedničk muziku. Nastup smo imali prošle godine u Londonu", pojasnila je Medunjanin način njihovog upoznavanje.

Ona je najavila da će večeras izvesti nešto na čemu su radili dugo, te da je uglavnom svako donio nešto što je karakteristično za njegovu zemlju.

"Naša glavna misija je da pošaljemo neku super pozitivnu sliku o ovom dijelu svijeta. Nekako nas u posljednjih dosta godina predstavljaju kao tamni vilajet, da nemamo ni kulture, ni lica, ni naličja", pojasnila je Medunjanin.

Publika će večeras, između ostalog, imati priliku uživati u pjesmama "Još ne sviće rujna zoro", "Izgrejala sjajna mjesečina", "Zapjevala sojka ptica".

Muzičar iz Turske Ufuk Kaan Icli svira instrument ud i za agenciju Anadolija je rekao da su njegovi korijeni sa majčine strane ustvari sa naših prostora, te da možda ima i neke rođake ovdje koje ne poznaje.

On je dodao da oni u grupi nemaju problem sa komunikacijom, iako dolaze iz različitih zemalja, te da komuniciraju putem muzike.

Ona se zahvalila i Uredu za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u BiH, ambasadi Turske, kompaniji Turkish airlines, te ambasadama Crne Gore i Rumunije, na podršci koju su pružili svojim umjetnicima da dođu u Sarajevo.