Seul
0

Sarajevo se kandidovalo za 29. Kongres izdavača svijeta

FENA
Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić predstavio je u Seulu kandidaturu Bosne i Hercegovine (Sarajevo) za organizaciju 29. Kongresa izdavača svijeta 2012.godine.

Kako je saopćeno danas iz ovog udruženja, u Seulu se održava specijalno zasjedanje Izvršnog komiteta Međunarodne asocijacije izdavača na kojem se razmatraju kandidature.

Kandidati su Bosna i Hercegovina (Sarajevo), Indija (New Delhi), Rusija (Moskva) i Južna Afrika (Capetown). Norveška (Oslo) je odustala od kandidature.

Spahić je predstavio Sarajevo, glavni grad BiH i teme kongresa: autorska i izdavačka prava, nove tehnologije, globalizacija i tržište, saradnja u centralnoj, jugoističnoj Evropi i Mediteranu.

Sarajevo je grad centar evropskih susreta, susreta posvećenih knjizi: Sajma knjiga, Sarajevskih dana poezije, Evropskih književnih susreta, grad nobelovaca Andrića i Preloga; grad u kojem se nalaze značajne biblioteke, Univerzitet, izdavačke kuće. Sarajevo je središte u kojem izlaze značajni časopisi i ima izuzetnu historijsku kulturnu i prirodnu baštinu.

Tokom prezentacije Spahić je predstavio dva filma o Bosni i Hercegovini i Sarajevu i poruku prvog predsjednika PEN Centra BiH akademika prof.dr. Tvrtka Kulenovića.

Prezentacija je pozdravljena od svih članova Komiteta kao najbolja promocija kandidata za domaćina kongresa IPA 2012. Sarajevo je ušlo u završni krug glasanja o kandidatima.