Kultura
13

Sarajevo: Projekcijom filma "Ambasador u Bernu" prigodno obilježena 60. godišnjica Mađarske revolucije

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu 60. godišnjice obilježavanja Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine u kinu Meeting Point večeras je održana projekcija filma "Ambasador u Bernu", reditelja Attile Szásza.

Mađarska ambasada u BiH nizom prigodnih svečanosti nastoji obilježiti 60. godišnjicu Mađarske revolucije i oslobodilačke borbe 1956, jedne od najvažnijih prekretnica u mađarskoj historiji.

Politički triler reditelja Attile Szásza prati događaje od 16. augusta 1958. kada su dva mađarska imigranta provalili u mađarsku ambasadu u Bernu i uzeli ambasadora za taoca. Dok švicarska policija okružuje zgradu, a grupa mađarskih imigranata se okuplja na ulici kako bi protestirali, iza zatvorenih vrata ambasade odvija se napeta, nepredvidiva talačka drama.

Scenarij Norberta Köbla zasnovan je na stvarnom događaju iz perioda nakon revolucije u Mađarskoj 1956. godine.

Film je osvojio osam prestižnih filmskih nagrada uključujući nagradu Bronzani zenit Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Anchorageu i nagradu Federico Fellini Međunarodnog filmskog festivala u Tiburonu.