Kultura
0

Sarajevo: Prijatelji i rodbina položili cvijeće na grob Zorana Bečića

FENA
U povodu druge godišnjice smrti jednog od najznačajnijih dramskih umjetnika BiH Zorana Bečića, prijatelji i najuža rodbina posjetili su danas groblje "Lav" te na mjesto njegovog vječnog počinka položili cvijeće i odali mu počast.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer u izjavi Feni izrazio je uvjerenje da su se na Bečićevom grobu svi okupili s plemenitom željom da se još jedanput prisjete svih teatarskih nezaborava koje je ostvario, ne samo u bosanskohercegovačkom, već i hrvatskom i srpskom teatru.

“Mislim da je danas na groblje "Lav" došao svako onaj ko je, osim glumačke, poštovao i građansku uspravnost Zorana Bečića. Ta ga je uspravnost krasila kao građanina Sarajeva, jednog od rijetkih koji je osjećao grad svim svojim bićem i koji mu je ostao vjeran do zadnjeg trenutka života”, kazao je Gojer.

Bečićev grob, među ostalima, posjetili su kostimografkinja Kamernog teatra 55 Vanja Popović, koreograf Slavko Pervan, književnik Safet Plakalo, književnik i slikar Alija Hafizović te glumica Selma Alispahić.

Velikan teatra Zoran Bečić prve je glumačke korake načinio u teatru u Čačku, dok je u kasnijoj karijeri ostavio neizbrisiv trag na scenama Beogradskog dramskog pozorišta, Kazališta "Marin Držić" iz Dubrovnika, Narodnog pozorišta Tuzle i Mostara, Kamernog teatra 55 te svog matičnog teatra Narodnog pozorišta Sarajevo.