Kultura
0

Sarajevo: Otvorena izložba "Bosanska tradicija, ljepota i rad"

FENA
"Bosanska tradicija, ljepota i rad" naziv je izložbe bosanskih rukotvorina koja je u organizaciji NVO "Bosfam" iz Tuzle otvorena večeras u Domu Oružanih snaga BiH.

Fokus postavke stavljen je na bosanske ćilime te je tako izložen veliki broj različitih primjeraka, dimenzija, boja i dezena, ali su se mogli vidjeti i drugi zanimljivi primjerci ručnog rada, kao što su vuneni i proizvodi od konca – šalovi, kape, džemperi i drugi odjevni predmeti, kao i ukrasi od stakla te drugi suveniri.

Direktorica "Bosfama" Munira Beba Hadžić kazala je za Fenu kako je osnovna želja postavke promocija bosanskih ćilima, kao trajne vrijednosti sa ovih prostora, ali i drugih oblika ručnog rada koji su dio bh. tradicije.

Dodala je kako je sve proizvode ručno uradilo, heklalo ili plelo, koristeći isključivo domaći materijal, oko 200 žena Udruženja, koje su u proteklom ratu izgubile članove svojih porodica.

Izložba je prodajnog karaktera, a novac su namijenili organizaciji "Srcem za djecu koja boluju od raka" Sarajevo te daljem razvoju projekta. Cijene proizvoda su različite i kreću se od 20 do 1.000 KM.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Federacije BiH Spomenika Mićić, ne krijući razočarenje sramno malim odzivom posjetilaca na ovu humanitarnu akciju.

"Prosto je nedopustivo i nevjerovatno da večeras ovaj prostor nije pun i da Bosna i Hercegovina ne zna dati sebi podršku, a posjeduje tolike ljepote i vrijednosti. Nevjerovatno je da iz duše i ruke žene koja je izgubila sve najmilije, izvire ovakva ljepota", kazala je Mićić.

Ona je izrazila žaljenje što večerašnjom izložbom zbog slabe posjete nije odata počast bosanskoj ženi, ali je i izrazila nadu da će, kao i do sada, bosanska žena iz svake situacije izaći kao pobjednik. Poželila joj je da ubuduće živi drugačije uz bolju i snažniju podršku.

Izložba će biti otvorena naredna dva dana, do 8. decembra.