Kultura
0

Sarajevo: Otvaranje izložbe fotografija posvećene nasilju nad ženama

FENA
Izložba fotografija koja na dramatičan način prikazuje rasprostanjenost nasilja nad ženama bit će otvorena večeras u galeriji Novi hram u sklopu kampanje protiv kršenja ovog osnovnog ljudskog prava.

Izložba se postavlja u zajedničkoj organizaciji Vijeća Evrope i Švicarske ambasada, a nakon galerije Novi hram bit će postavljena i u glavnoj Pošti u Sarajevu te drugim poštama u BiH, najavljeno je iz Švicarske ambasade.

Postavka je organizirana u vezi sa dodjelom nagrade za ljudska prava na Sarajevo film festivalu. Ona je dio kampanje Vijeća Evrope "Zaustavimo nasilje nad ženama" pokrenute u novembru 2006. i koja će trajati do sredine 2008. godine.

Tema nasilja u porodici i nad ženama je i prioritet politike ljudskih prava Federalnog odjela za vanjske poslove Švicarske. Ciljevi kampanje su da se suzbije nasilje nad ženama tako što će države članice Vijeća Evrope potaknuti da nasilje u porodici uvrste u svoja zakonodavstva kao krivično djelo i pojačaju službe za podršku i zaštitu žena.

Kampanja je javna i uključuje različite manifestacije, izlaganje postera i prikazivanje tv spotova kojima se ukazuje na rasprostranjenost nasilja nad ženama u Evropi.

Prijem koji će popratiti otvaranje izložbe, a čiji je domaćin Švicarska ambasada, održat će večeras u 20.00 sati u galeriji Novi Hram.

Izložba će biti otvorena za javnost od 15. do 29. augusta, svakim danom osim nedelje od 16.00 do 20.00 sati, a nedeljom od 10.00 do 14.00 sati.