Kultura
0

Sarajevo: Održan Napretkov uskrsni koncert

FENA
Sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održan svečani uskrsni koncert Hrvatskoga kulturnog društva (HKD) Napredak. Pod dirigentskom palicom Julija Marića nastupili su solisti Arijana Marić-Gigliani, Sanja Volić i Davor Radić te Katedralni oratorijski zbor iz Mostara, a sve uz glazbenu pratnju posebnih gostiju, članova Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

U 70 minuta dugom programu izvedeno je nekoliko uskrsnih pjesama: Pjevaj hvale, Magdaleno; Zemlja uzdrhta; Uskrsnu Isus doista; Na nebu zora rudi i Kraljice neba, raduj se. Arijana Marić- Gigliani izvela je i skladnu Panis angelicus te ariju Desdemone Ave Maria iz opere Otello, a Davor Radić otpjevao je i poznati Mozartov Ave verum.

Kolika je umješnost zbora pokazala je izvedba Händlove Aleluje iz oratorija Mesija koju su na samom kraju koncerta zajedno s orkestrom izveli doista na vrhunskoj razini, isto kao i prvu poznatu zborsku skladbu Dvořáka Gospod Bog je pastir moj.

Na koncertu je nazočio veliki broj gostiju, a među njima i apostolski nuncij Alessandro D' Errico, generalni vikar vrhbosanske nadbiskupije mons. dr. Mato Zovkić, ministar pravde u Vijeću ministara Bariša Čolak, veleposlanici Hrvatske, Austrije, Mađarske, Švedske i Slovačke, kao i nekoliko članova Središnje uprave HKD-a Napredak zajedno s predsjednikom prof. dr. Franjom Topićem.