Kultura
0

Sarajevo: Obilježen završetak projekta "Turistička valorizacija trga At mejdan"

FENA
Predsjednik italijanske regije Toscana Claudio Martini i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac svečano su danas u sarajevskom parku At mejdan obilježili završetak projekta "Turistička valorizacija trga At mejdan", koji je finansirala regija Toscana u iznosu od 80.000 eura, a realizirala gradska uprava.

Izrazivši zahvalnost gostima iz Italije, Borovac je kazala da je realizacijom ovog projekta grad dobio uređen parkovski prostor i turistički označio kako At mejdan, tako i okolne turističke objekte.

Projekt je imao dva segmenta, turistički i infrastrukturni. U infrastrukturnom dijelu reguliran je donji tok Bistričkog potoka, koji je bio potpuno devastiran. Kako je rekla Borovac, zbog toga je dio parka bio potpuno nepristupačan građanima i nesiguran za kretanje i boravak.

Prema njenim riječima, At mejdan s okolnim objektima (Latinska ćuprija, Careva džamija, Aškenaska sinagoga, Sedam braće, Konak...) bio je do sada turistički zanemaren. Sada su stvoreni uvjeti da lokalitet postane omiljeno mjesto za turiste koji dolaze u Sarajevo i bude polazna tačka za turiste koje žele obići stari dio grada.

Pritom će im pomoći postavljena turistička mapa i infopult na kojim će imati sve potrebne informacije.

Predsjednik regije Toscana Claudio Martini je ocijenio da je u odnosu na prije četiri godine, kada je boravio u gradu, Sarajevo napravilo veliki pomak nabolje.

Kazao je da je zadivljen brzinom i željom da se prevaziđe ono što se dogodilo u ratu.

Izrazivši nadu da će Sarajevo imati još mnogo turističkih i drugih projekata, Martini je poručio da regija Toscana ostaje otvorena za svaki vid saradnje.