Kultura
0

Sarajevo: Na sajmu knjiga i učila 220 izlagača

FENA
Najnovija izdanja izdavača iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta bit će u ponudi ovogodišnjeg 20. međunarodnog sajma knjiga i učila od 23. do 28. aprila tradicionalno u Centru Skenderija.

Ovogodišnje će njegovo izdanje biti održano pod nazivom "Sarajevo, knjiga svijeta", koji će na prostoru od 5.230 kvadratnih metara ugostiti 220 izlagača i suizlagača iz zemlje i svijeta.

Manifestaciju knjige će 23. aprila u 18.30 sati otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Pored organizatora, predviđeno je i obraćanje akademika Tvrtka Kulenovića te pisca i ranijeg ministra kulture Španije Jorgea Sempruna.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić, predstavljanje izdavača i novih naslova održavat će se svakodnevno, kao i svake godine, u Bosanskoj kući, koju je dizajnirao Zijad Pekmez, s asistenticom Amilom Hodžić.

To će biti i centralno mjesto sajamskih dešavanja, kao što su okrugli stolovi, razgovori posvećeni knjizi i autorima te brojne promocije.

Spahić podvlači da će sajam proći u znaku evropske godine interkulturalnog dijaloga zbog čega će posebna pažnja biti posvećena promociji projekta "Monoteističko troglasje – od sukoba do dijaloga". Bit će obilježen i 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Najavio je i specijalne sajamske nagrade o kojima će odlučivati žiri u sastavu Amra Zulfikarpašić, Asim Mujkić, Jasmina Musabegović, Admiral Mahić, fra Mile Babić i Dragan Marković.

Direktor TKD "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić naglasio je da su izdavači iz BiH počeli svoju izdavačku politiku usklađivati s datumom održavanja sajma da bi što veći broj novih naslova predstavili baš na praznik knjige.

Naglasio je i važnost odluke Vlade Federacije BiH da formira fond za bibliotekarstvo s budžetom od milion KM.

Na sajmu će se predstaviti i kulturni centri Goethe institut, British Council, Vijeće Evrope te UNESCO.

Tu je i četvrti međunarodni susret bibliotekara i slavista čija će centralna tema biti "Bibliotečke staze: sljedeća generacija". Bit će održan od 20. do 24. aprila u Bošnjačkom institutu.

Član organizacionog odbora Dragan Marković kao glavni cilj tog susreta ističe mogućnost da bibliotekari iz velikih, moćnih biblioteka razmijene iskustva s kolegama iz BiH i regiona. U radu skupa učestvovat će više od stotinu bibliotekara i slavista iz 15 zemalja svijeta.

Poklonici knjige sajam će moći posjetiti od 10.00 do 19.00 sati, uz cijenu ulaznice od jednu KM. Za organizirane posjete ulaz će biti besplatan.

Organizator je Centar Skenderija u saradnji s partnerima TKD "Šahinpašić" i Udruženjem izdavača i knjižara BiH.