Kultura
0

Sarajevo: Na sajmu knjiga i štand bh. autora iz dijaspore

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrovitelj je predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature bh. dijaspore na Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu od 19. do 24. aprila.

U okviru štanda bh. autora iz dijaspore 22. aprila u 10.30 sati biće dodijeljene godišnje nagrade izdavačke kuće Bosanska riječ iz Njemačke.

Nagrade se dodjeljuju svake godine piscima koji su obilježili izdavaštvo ove kuće i institucijama te pojedincima za podršku u promovisanju bh. literature i kulture u svijetu.

Ovogodišnje nagrade biće uručene književniku Ismetu Bekriću i Nacionalnoj biblioteci Švedske koja je najveći kupac bosanskih knjiga u svijetu. Nagradu za podršku promovisanja bh. literature u Njemačkoj dobiće istaknuti biznismen iz Dizeldorfa Mustafa Hajrić.

U petak, 21.aprila u 19.30 sati u hotelu Holiday Inn, Ministarstvo će organizirati Književno veče dijaspore Bosne i Hercegovine, na kojem će pored književnika iz dijaspore prisustvovati i brojni predstavnici kulturnog života u BiH, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.