Kultura
57

Sarajevo: Na ovogodišnjem koncertu “Bajram dođe, mirišu avlije“ 114 izvođača

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prvi dan Ramazanskog bajrama u Sarajevu, 28. juli, bit će obilježen i tradicionalnim koncertom “Bajram dođe, mirišu avlije” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, javlja Anadolija.

Prisutni na koncertu, koji će biti održan u dvorani "Mirza Delibašić" u Kulturno-sportskom centru Skenderija, imat će priliku uživati u bogatom programu u okviru kojeg će biti izvedene tradicionalne i vjerske pjesme.

Program će uveličati veliki broj izvođača, horova, orkestara, među kojima su i gosti iz Turske.

Među brojnim izvođačima nastupit će Eldin Huseinbegović, Elvira Rahić, Aziz Alili, Šerif Delić, Kenan Mačković, Naida Čatić, Lejla Čaušević, Resul Alić, Mustafa Isaković, Senida Balić, Miralem Babajić, hor “Hazreti Hamza“, hor Medžlisa IZ Sarajevo, hor “Hilal“, jedan od najpoznatijih izvođača duhovne muzike iz Turske Fatih Koca i mnogi drugi.

Muzički producent je Emir Nuhanović, dok je tehničku organizaciju večerašnjeg koncerta preuzeo Armin Hodžić.

Tradicionalni bajramski koncert ima i humanitarni karakter, o čemu je na današnjoj konferenciji za novinare govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu Ferid ef. Dautović, koji je kazao da će dio sredstava od prodanih ulaznica biti donirano žrtavama poplava u BiH.

Dautović je istakao da Bajram predstavlja radost za svakog vjernika, posebno onima koji su strpljivo postili tokom mjeseca ramazana. 

“Nikada nismo imali veću dilemu u organizaciji ovog koncerta, koji je završnica naših ramazanskih aktivnosti. To je zato što smo u ovom mjesecu imali tužnu gosišnjicu Srebrenice, pa Prijedor 20. jula, a danas imamo Gazu. Uprkos svim ovim poteškoćama, ipak smo odlučili da nastavimo sa tradicionalnim koncertom. Nadamo se da ćemo postići ciljeve za koje smo se i dosad borili, a to je da mladim ljudima damo alternativu. Na ovaj način pokušavamo pokazati islamske i univerzalne vrijednosti za koje se valjda žrtvovati. Od sredstava od koncerta, ove godine nadam se da ćemo pomoći našu braću koji su stradali u poplavama“, rekao je Dautović, te najavio da će na koncertu učestvovati i jedan od najboljih bh. umjetnika, koji će biti gost iznenađenja.

Urednik koncerta Miralem Babajić je kazao da koncert cilja na mlade ljude, a 114 izvođača najviše govori o tome.

“Većinom su mladi izvođači koji najbolje mogu da utiču na svoje vršnjake. Pored učesnika iz BiH, imamo gosta iz Ankare, to je Fatih Koca, što je velik napredak za nas i zaista smo sretni što nam je on gost. Program će kao i dosad biti sastavljen od duhovne muzike, ilahija, kasida, ali naravno, i sevdalinki. Pozivam mlade ljude u ponedjeljak da se vidimo u 20,30 sati, da provedemo Bajram u lijepoj i duhovnoj noći", kazao je Babajić.