Kultura
20

"Sarajevo Mind Map" poziva na filmsku, pozorišnu i plesnu radionicu

Klix.ba
Anna Kosiorowska
Djeca, tinejdžeri i starije osobe zainteresovane za razvijanje svog umjetničkog izražavanja pozivaju se da učestvuju u radionicama koje će se održavati u Sarajevskom ratnom teatru tokom jula 2015. godine.

Radionice su organizovane u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom (program Fakat drama), Tanzelarijom - neprofitnom organizacijom koja promoviše ples i organizacijom MitOst iz Njemačke. Koordinatorica radionice je Joanna Zielinska, a učešće u radionicama je besplatno.

Radionice su organizirane u dva dijela. Prvi dio od 8. do 16. jula činit će radionica modernog plesa pod vodstvom Anne Kosiorowske (Poljska) i Kim Sokolowski (Njemačka).

Anna Kosioroska je diplomirala Ples na Ludwik Solski State Drama School u Krakovu. Stipendista je Ministarstva kulture i nacionalnog nasljeđa u Poljskoj. Kim Sokolowski članica je studija Folkwang Tanzstudio koji su vodile Pina Bausch i Henrietta Horn.

Svi zainteresirani za izražavanje kroz medij pokreta su dobrodošli, bez obzira da li su početnici ili imaju prethodnog iskustva. Radionice će se koncentrisati na savremeni ples i njemačke tehnike modernog plesa sa elementima improvizacije i plesa sa partnerom, nakon kojih će uslijediti kratka prezentacija pred publikom.

Drugi dio od 20. do 27. jula činit će pozorišnu radionicu, koju će voditi Zulfikar Filandra, mladi redatelj i diplomant Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radionica je otvorena za sve mlade u dobi od 15 do 19 godina koji su zainteresovani za proširivanju svog znanja o teatru i procesu nastanka pozorišne predstave. Nakon kratkog teoretskog uvoda o historiji teatra i redateljskim i glumačkim metodama uslijedit će radionica praktičnog rješavanja određenog teksta sa polaznicima, te eventualna postavka određenog dramskog teksta ili samo čina nekog komada.

Tu su i plesno-terapijske radionice pod vodstvom Ivane Gojmerac.

Ivana je dio internacionalnog projekta Emotions in Colors kao koreograf i igrač, zjedno sa umjetnicima iz Evrope. Ona također radi i na istraživanju o utjecaju muzike i plesa na moždanu koru djece s oštećenim sluhom i vidom u Sloveniji, koji je dio njene doktorske disertacije. Radionice su za dvije grupe djece: djeca ometena u razvoju i sa Down sindromom i djeca iz plesnih škola uzrasta od 8 do 13 godina. U drugoj grupi će se raditi sa mladima starosne dobi od 14 do 30 godina sa oštećenjem vida, sluha, osobama u kolicima i savremenim igračima.

Obje grupe će biti mješovite u odnosu na njihove sposobnosti, čime će se postići direktna inkluzija u umjetnost i pozorište. Radionice će biti kreirane kroz savremeni pokret naspram uzrasta i sposobnosti učesnika. Prvi dio radionice će biti usmjeren ka gradu Sarajevu. Tokom plesa koristit će se i zvukovi i glasovi grada, kao dio njegovog identiteta. Nakon radionice nastat će kratke plesne varijacije gradskih momenata, što je materijal za performans, koji će ova djeca i mladi izvesti zadnji dan workshopa.

Filmsku radionicu "Fotografija u pokretu – Fotopriča kao prvi korak u pravljenju filma" će voditi Bianca Lucas. Bianca je trenutno na postdiplomskom studiju Sarajevo Film Academy u Sarajevu.

Radionica je otvorena za učesnike svih godišta koji još uvijek nisu imali formalno obrazovanje iz fotografije ili iz filma. Za vrijeme radionice učesnici će dobiti fotoaparat za jednokratnu upotrebu. Njihov zadatak će biti da uz upotrebu 36 fotografija kreiraju ličnu priču baziranu na značajnom ličnom iskustvu postavljenom u urbanom prostoru po njihovom izboru. Niz fotografija će biti pretvoren u kratki film koji će biti osnova finalne izložbe u SARTR-u u septembru.

Svi oni koji žele da učestvuju u radionicama potrebno je da se prijave na adresu [email protected] ili javiti se na broj 060/336-9588, Joanna Zielinska.

"Sarajevo Mind Map" je novi internacionalni teatarski projekt koji se razvija u suradnji između Sarajevskog ratnog teatra – SARTR-a, neprofitne kulturne asocijacije Tanzelarija, organizacije MitOst, Institut Adama Mickiewicza (Poljska), Fondacija Bratniak (Poljska) i Ambasade Republike Poljske u Sarajevu. Ideja projekta je dokumentirati svakodnevnu interakciju građana Sarajeva sa svojim gradom.