Umjetnička galerija BiH
0

Sarajevo: Međunarodna izložba o životu Palestine i Izraela

Sarajevo-x.com
U okviru međunarodne izložbe izložbe "Freedom to Create", koja će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine od 21. jula 2011. do 2. augusta 2011, bit će predstavljeno 38 djela iz 26 zemalja, odabranih među 1.700 učesnika iz više od 100 država, koji su bili prijavljeni za nagradu Freedom to Create 2010. godine.

Freedom to Create će također predstaviti "Frames of Reality", jedinstvenu inicijativu izgradnje mira koja je pokrenuta u saradnji sa Peres centrom za mir.

Pored spomenutih djela iz okvira izložbe "Freedom to Create", u okviru segmenta "Frames of Reality" sarajevska publika imat će priliku vidjeti 18 fotografija koje su rezultat radionice za izraelske i palestinske novinske i dokumentarne fotografe.

"Fotografija Amjada Hananija, kojeg je tražila i ubila izraelska vojska, zid koji razdvaja arapsku četvrt Juarish od jevrejske četvrti Bnei Dan u Ramli, Palestinci na jugu Hebrona, Gaza nakon napada 2009, situacije između dječije igre i stvarnosti koje uključuju nasilje i oružje samo su neke od sekvenci koje će posjetiocima izložbe približiti život u današnjoj Palestini i Izraelu na način kakav se često ne viđa na vijestima", najavio je Ismet Lisica, kreativni direktor D&H Agency, u ime organizatora izložbe.

Nagrada "Freedom to Create" veliča hrabrost i kreativnost umjetnika koji koriste svoj talenat kako bi govorili o problemima u društvu i preobrazili ga kreativnim izražavanjem. Umjetnici iz svih kreativnih oblasti do 30. jula 2011. mogu se prijaviti za nagradu kojom se dodjeljuje 100.000 američkih dolara u dvije kategorije: Glavna nagrada i Nagrada za umjetnika u zatvoru.

O nagradi će ove godine odlučivati međunarodni žiri u kojem su istaknuta imena kao što su Mikhail Baryshnikov, Dalia Ziada - egipatska aktivistica za ljudska prava, blogerka, spisateljica, pjesnikinja i osnivačica Sjevernoameričkog ureda Američkog Islamskog kongresa, Apichatpong Weerasethakul sa Tajlanda, te umjetnica Ana Tzarev. Drugi istaknuti članovi i članice žirija za nagradu "Freedom to Create" za 2011. godinu su Salman Rushdie, Fatima Bhutto, Daryl Hannah, Mira Nair, Sarah Lewis, Sir Ken Robinson, Lourdes Arizpe, Kwame Anthony Appiah, D*Face i Achmat Dangor.

Održavanje ceremonije dodjele nagrada za 2011. godinu planirano je u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici u novembru 2011. godine. Za više informacija posjetite internet stranicu www.freedomtocreate.com.