Kultura
24

Sarajevo, ljubavi moja: Savremena sarajevska kultura u Beogradu

FENA
Festival pod motom "Sarajevo, ljubavi moja" na kojem će više od 100 sudionika predstaviti savremenu sarajevsku kulturu počinje danas u beogradskom Mikser Hausu i trajat će do 30. novembra.

Kroz debate, filmske projekcije, izložbe, performanse, sarajevsku kuhinju i muziku, u zgradi Beogradske zadruge u Savamali, poznatije kao Geozavod, ukrstit će se iskustva iz dvije kulturne scene, sarajevske i beogradske, najavio je Mikser Haus.

Tokom tri festivalska dana održat će se razgovori pod nazivom "Čaršijske priče" na kojima će se govoriti o društveno relevantnim temama. Razgovori počinju u 18 sati a prvog dana tema će biti "Obnova i zaštita", o sudbini dvije zgrade - Gradske vijećnice u Sarajevu i Beogradske zadruge u Savamali.

Drugog festivalskog dana na tribini pod nazivom "Dizajniraj mi stvarnost" razgovarat će se o sarajevskoj dizajn sceni i poziciji industrijskog dizajna kao i onome što je zajedničko za dizajnere u Beogradu i Sarajevu.

Bit će predstavljeni i uspješni primjeri poduzetništva u dizajnu, kao i modeli saradnje u regiji i potencijali zajedničkih internacionalnih nastupa.

Na festivalu će biti održana i tribina "Film ili smrt" u saradnji s Festivalom autorskog filma u Beogradu i Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu koja će istražiti tajne uspjeha svjetski priznate sarajevske filmske scene. Bit će riječi o odnosu autorskog filma i velikih produkcija, o ulozi festivala i filmskih udruženja i mehanizmima finansiranja.

Tokom sva tri festivalska dana na glavnoj bini Mikser Hausa održavat će se projekcije filmova 16 mladih sarajevskih autora među kojima su neka od najzapaženijih ostvarenja nove sarajevske filmske scene s Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, selektora Srđana Vuletića.

Sarajevska dizajn scena predstavit će se izložbama radova 15 talentiranih mladih industrijskih i grafičkih dizajnera iz čitave Bosne i Hercegovine.

U muzičkom dijelu festivala koncert će održati miljenici publike u regionu "Letu štuke", kultni bend "Bombaj štampa" i sarajevska društveno-angažirana muzička atrakcija "Dvadesetorica", koja će svoj honorar donirati za rekonstrukciju krova Geozavoda, te grupa "Skroz".