Od 5. do 9. maja
0

Sarajevo International Guitar Festival za sve uzraste i ukuse

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevo International Guitar Festival, njegovo drugo izdanje, bit će održano od 5. do 9. maja u organizaciji Udruženja gitarista u FBiH, donoseći bogatu programsku ponudu.

Festival je namijenjen svim uzrastima i muzičkim ukusima - učenicima, studentima i profesorima, građanima, ljubiteljima klasične gitare i klasične muzike općenito.

Na programu će se naći šest koncerata - Cavatina duo koji čine Eugenia Moliner iz Španije (flauta) i Denis Azabagić iz BiH (gitara), Bandini - Chiacchiaretta duo koji čine Argentinci Giampaolo Bandini i Cesare Chiacchiaretta (gitara i bandoneon), Microtonal Guitar duo čiji su članovi Sinan Cem Eroglu i Tolgahan Çogulu, grčki gitarist Costas Cotsiolis, Duo Melis koji čine španska gitaristica Susana Prieto i grčki gitarist Alexis Muzurakis, te palestinski Le Trio Joubran koji čine trojica braće - Samir, Wissam i Adnan.

Prateći festivalski programi bit će majstorske radionice koje će voditi evropski i svjetski priznati pedagozi, kao i internacionalno takmičenje.

Direktor Sarajevo International Guitar Festivala Đani Šehu istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je iskustvo s organizacijom prvog gitara festivala iskorišteno u pripremi ovog te je program dosta bogatiji u odnosu na prethodno izdanje.

On je naglasio da će ovogodišnji Festival biti u znaku obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva.

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović smatra da će Festival doprinijeti obogaćenju kulturne scene u Sarajevu, posebno imajući u vidu činjenicu da je umjetnička muzika jako malo zastupljena uopće u BiH. Naglasio je da se ova akademija može pohvaliti jako talentiranim učenicima i studentima, koji će na festivalskim radionicama i takmičenju dobiti priliku za usavršavanje i odgoj.

Specijalni pokrovitelj Festivala je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim nastupa Le Trio Joubran za koji se karte mogu kupiti po cijeni od 10 i 15 KM.