Kultura
97

Sarajevo Film Festival pokreće globalni koprodukcijski filmski fond

Piše: L. Č.
Marjanović, Purivatra i Tedeschi (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Marjanović, Purivatra i Tedeschi (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Čelni ljudi Sarajevo Film Festivala i Atlantic grupe predstavili su danas na Festivalskom trgu novi projekt koji će omogućiti produkciju dugometražnih filmova. Riječ je o nadogradnji projekta Sarajevo grad filma koji je sada transformiran u fond za podršku autorima iz regije.

Fond Sarajevo grad filma pokrenut je kao produkcijska šema Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji kratkih mikrobudžetnih filmova mladih filmskih autora iz različitih država naše regije, koji su učestvovali u prethodnim izdanjima Talents Sarajevo.

U periodu od 2008. do 2013. godine uloženo je 350.000 eura u novčanim grantovima, te dodatnih 350.000 eura u uslugama firmi iz regije, te na taj način producirano 26 kratkih filmova. Ostvarena je saradnja više od 300 filmskih radnika iz 12 različitih država Jugoistočne Evrope.

Početkom 2013. godine program je evoluirao, te je usmjeren ka pružanju podrške dugometražnim filmovima. U naredne dvije godine SFF će uz podršku Atlantic grupe producirati do osam dugometražnih filmova za koje je Fond već osigurao budžet od 400.000 eura.

"Proteklih šest godina smo zahvaljujući podršci Atlantic grupe snimili 26 igranih filmova koje su radile ekipe iz čitave regije, učesnici Talent Campusa, čime je mladim ljudima data šansa da putuju širom svijeta i osvajaju nagrade. Projekt je sada transformisan u zvanični fond pod istim imenom, a SFF je od Atlantic grupe dobio grant koji nam omogućava da sada budemo jedan od ozbiljnijih fondova za podršku filmovima", kazao je danas predstavnicima medija u Sarajevu direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On je izrazio nadu da će ovo u narednim godinama biti osnova uspješnih koprodukcijskih uspješnih projekata, prije svega iz zemalja bivše Jugoslavije, regiona i ostatka svijeta.

"Želim da se zahvalim Atlantic grupi na dosadašnjoj podršci sa uvjerenjem da sada, kroz igrane filmove, radimo jedan veliki korak ka značajnom razvoju filmske industrije u regiji. Nadam se da ćemo filmove prikazivati ne samo u Sarajevu, nego i u Cannesu, Veneciji, Berlinu i mnogim kino dvoranama širom Evrope i svijeta", istaknuo je Purivatra.

Direktor Atlantic grupe, Emil Tedeschi je kazao kako je Atlantic grupa veliki prijatelj Sarajevo film Festivala, Sarajeva i BiH.

"Mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, a budući da imamo više od 800 zaposlenih u BiH i značajan dio prihoda ostvarujemo na ovom području, normalno je da jedan dio profita vraćamo tamo gdje je on stvoren. Biramo najbolje, a SFF je sigurno najbolji i najveći brend u Bosni i Hercegovini, koji je prepoznat u cijelom svijetu, ne samo po gostima koji dolaze, nego i rezultatima, a pogotovo kad je u pitanju ovaj industrijski dio", rekao je Tedeschi.

On je dodao kako je Sarajevo na pravom putu da postane svjetski relevantan centar filmske industrije.

"Smatramo da su kultura, film i umjetnost ono što ljude veže i trebalo bi vezati i činiti život zanimljivijim, ljepšim, ugodnijim i veselijim", poručio je.

Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela SFF-a, je naveo kako je cilj ovog projekta upravo da filmsku industriju gurne u jednom novom pravcu i ka novim tržištima, a sredstva su namijenjena projektima koji imaju potencijal da koproduciraju sa zemljama van regiona i van Evrope.

"Ono što se već etabliralo kao sistem i nešto što već uspješno radimo zadnjih 10, 15 godina u našem regionu su filmovi koje koproduciramo između sebe i sa najvećim evropskim teritorijima. Ali, šta je sa novim tržištima, šta je sa Bliskim Istokom, Azijom...? Ovaj korak daje podršku našim autorima da svoje filmove finansiraju, ali i plasiraju na nova tržišta", istakao je Marjanović.

SFF