Kultura
7

Sarajevo: Druga samostalna izložba kaligrafije Emine Šabić u IUS ART galeriji

Klix.ba
U ART galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu večeras će biti otvorena izložba kaligrafije mlade umjetnice Emine Šabić, koja će biti prodajnog karaktera.

Emina je rođena 22. novembra 1991. godine, u Sarajevu. Osnovnu školu završila je u Moštrima te upisala perzijsko-bosanski koledž u Lješevu. Trenutno je studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a večerašnja izložba će joj biti druga samostalna.

Svoje prve korake je načinila u Njemačkoj, gdje je provela šest i po godina, te zbog deformiteta ruku imala 13 operacija.

Ruke su rođene pod odredjenim uglom i bez jedne podlaktične kosti u lijevoj ruci, također bez palčeva. Operacije su vršene da bi se ruke ispravile i da bi se omogućila njihova što veća funkcija. Sklonost ka umjetnosti je otkrila još kad je imala 3 godine. Uvijek se nalazila među bojama, bojankama, i papirima, ali svoj talenat je ostavila sa strane radi školovanja.

Emina je odlučila da će kaligrafija definitivno biti nešto čime će se baviti cijelog života, jer kako kaže, kaligrafija je ta koja je svakodnevno ispunjava, odgaja i čini sretnom.

Izložba će se održati u umjetničkoj galeriji IUS-a, 28.novembra 2016. sa početkom u 17:00 i trajat će do 5. decembra 2016. godine.