Kultura
28

Sarajevo domaćin 1. humanitranog festivala balkanske umjetnosti "Spiritus Progenitum"

Klix.ba
Prvi humanitarni festival balkanske umjetnosti "Spiritus Progenitum" bit će otvoren 25. novembra u Historijskom muzeju u Sarajevu, a otvorit će ga specijalni gost iz Zagreba, slikar Tomislav Dobrijević.

Festival će biti otvoren izložbom "Balkanski Duh", koja se sastoji od likovnih djela akademskog slikara Jasmina Pehlivanovića, likovnog umjetnika Rade Babića i ilustratorice Ane Dominik Rodić. Također, bit će upriličena promocija knjiga "Konvoj za Sarajevo" i "Južno od Pekosa", autora Nevena Kazazovića. Ova izložba je posvećena ljepotama Balkana. Otvorenje će biti krunisano i poetskom večeri na kojoj će svoju poeziju čitati Dragan Mučibabić, Dejan Tešić, Vedina Hodžić i Bajro Perva.

Posjetom festivalu moći ćete učiniti i dobro djelo. Naime, prve večeri i 1. decembra bit će upriličen humanitarni program prodaje dragog i poludragog kamenja. Kupovinom artikla koji košta 4 KM podržavate fond Otvorene Mreže i liječenje Darka Došle.

Cilj festivala je okupiti kreativce sa Balkana kako bi predstavili svoj rad, ali i svoje ideje i osjećaje prema Balkanu kao prema domovini. Projekt organizira Neformalno umjetničko udruženje Val, a podržavaju ga NVO Otvorena Mreža i Historijski muzej.

Festival će biti zatvoren 7. decembra.