SARTR
2

Sarajevo: Danas okrugli sto "važnost dramaturga"

FENA
Sarajevski ratni teatar SARTR, Goethe-institut BiH i Odsjek za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti (ASU) organizirat će u subotu u Sarajevu okrugli sto "Važnost dramaturga".

U radu ovog skupa učestvovat će dramaturzi, teatarski i kulturni djelatnici iz BiH i zemalja regije radi promišljanja današnjeg položaja i uloge dramaturga u teatarskom životu, aktivnostima kojima bi se njihov značaj povećao, te usporedbe prakse u zemljama okruženja.

Dramaturginja SARTR-a Dubravka Zrnčić-Kulenović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će ovaj skup otvoriti temu o kojoj se vrlo malo govori, a čije su posljedice zbog zanemarivanja dramske umjetnosti vrlo evidentne.

Ona navodi podatak da je do početka rata u BiH 1992. godine postojalo devet profesionalnih teatara sa sedam zaposlenih dramaturga, dok od 1996. do danas u BiH ima 16 profesionalnih teatara u kojima je stalno zaposleno samo osam dramaturga.

"Šta se dogodilo u savremenom bh. teatru u kojem je teško zvati se dramaturg, kako je moguće funkcioniranje teatra bez dramaturga, ko obavlja njihove zadatke, ko umjetnički profilira teatre i zašto nema savremene bh. drame, samo su neka od pitanja koja će biti postavljena na okruglom stolu", kazala je Zrnčić-Kulenović.

Asistent na Odsjeku za dramaturgiju ASU Sarajevo Dragan Komadina ističe da će na skupu biti razmatrano i utemeljenje Udruženja teatarskih dramaturga i teatarskih kritičara, kao i regionalne mreže dramaturga da bi se zajedničkim djelovanjem poboljšao status i položaj dramaturga u teatrima regije.

Podvukao je podatak da je od 1994. godine do danas na ASU diplomiralo oko 20 dramaturga, od kojih je danas zaposleno svega osam.

Predstavnica Goethe-instituta Sarajevo Azra Salihbegović-Selimović podsjetila je da je ovaj institut organizirao sedmodnevno putovanje dramaturga iz jugoistočne Evrope u tri njemačka grada - Minhen, Štutgart i Berlin, gdje su imali priliku kroz sadržajan kurs vidjeti kako su Nijemci pozicionirali ulogu i značaj dramaturga u svojim teatrima.

Stoga će i na ovom skupu jedna od učesnica biti dramaturginja iz Njemačke Julia Lochte, kao i dramaturzi iz Bugarske, Grčke, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Rumunije.

Okrugli sto bit će održan u okviru programa obilježavanja 20. godišnjice Sarajevskog ratnog teatra.