Kultura
46

Sarajevo Chamber Music Festival počinje 26. augusta

FENA
Sarajevo će od 26. augusta do 4. septembra treći put biti centar umjetničke muzike uz programe najprestižnijeg regionalnog festivala kamerne muzike Sarajevo Chamber Music Festival - SCMF 2013.

Ovaj festival organiziraju Manhattan String Quartet i Muzička akademija u Sarajevu, a bit će besplatan za sve posjetitelje, najavili su danas organizatori.

U protekla dva izdanja, SCMF je okupio neka od najznačajnijih imena svjetske umjetničke muzičke scene, a i ove godine za dobar repertoar pobrinut će se rezidentni ansambl Festivala, njujorški Manhattan String Quartet koji čine Chris Finckel, Calvin Wiersma, John Dexter i Curtis Macomber.

Ove godine publika Festivala učestvovat će u istraživanju opusa i magije stvaranja dva posebna genija muzičke umjetnosti 18. i 19. stoljeća - Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johannesa Brahmsa.

U desetodnevnom programu radionica, majstorskih kurseva i predavanja, odabrani mladi muzičari dobit će priliku da nauče tajne majstorskog muziciranja od vrhunskih svjetskih umjetnika i predavača na čuvenim svetskim univerzitetima, a njihov će rad biti predstavljen i zajedničkim koncertom na pozornici Muzičke akademije 2. septembra.