Kultura
34

Sarajevo centar najljepših energija ovog vikenda nakon otvaranja 11. BIMF-a

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo je centar najljepših energija ovog vikenda. Noċ uoči dolaska Pape Franje u Sarajevo, otvoren je 11. BIMF, simbol trijumfa Energije Ljubavi u prostoru koji je simbol ljubavi, jednog vremena ali velikih nadanja – sarajevskoj Vijeċnici. Festival je otvorila utemeljitelj i direktorica Zemira Masleša te BIMF Počasni Patron Visoki predstavnik Valentin Inzko, saopšteno je iz BIMF-a.

Sinoċ se u Vijeċnici desilo nešto izuzetno lijepo i značajno za buduċe Sarajevo i BiH, ali i sve buduċe generacije. Sam koncert je bio pun simbolizma, i slavio je regionalnu saradnju dugogodišnjih velikih prijatelja BIMF-a, Zagrebačkih solista, sa članovima sarajevske filharmonije. 11.BIMF slavi stara i nova prijateljstva i partnerstva, svoj internacionalni karakter i energiju muzike koja oplemenjuje dušu.

Počasni gost 11.BIMF-a je američki kompozitor John Corigliano. Samim njegovim dolaskom u Sarajevo i BiH, njegovim angažmanom u festivalskom edukativnom programu, te južnoevropskom premijerom “Symphony No.2” za koju je nagrađen prestižnom Pulitzer nagradom, Sarajevo je zauvijek označeno kao “Meka klasične muzike u svijetu”.

Gosp Corigliano je jedini kompozitor u svijetu koji je ikad osvojio Pulitzer nagradu, Oscar nagradu za najbolju originalnu muziku za film “Red Violin”, čak 5 Grammy nagrada, i mnoštvo drugih prestižnih muzičkih nagrada.

Sama “Symphony No.2” je puna simbolizma na mnogim nivoima. Originalno je napisana za gudački kvartet, Cleveland Quartet, za oproštajnu turneju i ima prizvuk “farewell” ili “zbogom” unutar sebe. Kasnije je prerađena za gudački orkestar, i ta verzija je osvojila Pulitzer nagradu. Arhitektonski, 35-minutno djelo je u pet dijelova koji imaju površno podsjeċanje na luk-oblik principe Bartokovog četvrtog kvarteta (stavovi I i V su povezani i stavovi II i IV su povezani, sa III kao centralnom ‘noċnom muzikom’), ali u stvari svih pet stavova simfonije takođe je ujedinjeno sa sličnim motivima i tematskim značenjem.

Simfonija je bazirana na osnovu motto sačinjenim od ponovljenog jednog tona, i sekvence molskih terca. Imaju četiri centra zvuka koji se prožimaju kroz djelo: C, Cis, G, Gis. Treċi stav, simbolički, predstavlja prelamanje ezana tj fascinaciju gosp Corigliano sa energijom muzike prelamanja ezana koje je slušao tokom svoje posjete Maroku.

Simbolički, s prelamanjem ezana u sarajevskoj Vijeċnici, noċ uoči Papinog dolaska u Sarajevo s porukom mira, BIMF je kročio u svoju drugu deceniju obznanujuċi svog Glavnog Pokrovitelja: Energiju Ljubavi, te sa energijom muzike na koncertnom repertoaru ali i slaveċi partnerstva i prijateljstva na internacionalnom nivou, poželio dobrodošlicu u jedno novo doba, milenij ljubavi.

U sinoċnjoj izvedbi “Symphony No.2” taj “farewell” ili “zbogom” energija je zbogom svemu onom što ne oplemenjuje našu dušu.

"11.BIMF je otvoren svjetskom kompozicijom djela Zemire Masleša “U ovoj kuċi samo ljubav boravi”. Djelo je inspirisano iskustvima organizacije festivala, te govori o iskušenjima, slobodnoj volji i odgovornosti. Zapravo djelo govori o unutrašnjim borbama s kojima se mi, kao ljudska biċa, dnevno susreċemo. Ljubav, ona koja nas je kreirala i koja nas održava je početak i suština svega, i dok god to njegujemo unutar sebe, mi smo bezbjedni, zaštićeni i slobodni. Ljubav je hram naše duše i portal ka svemu dobrom što nam pripada. Naši ljudski životi su satkani od niza trenutaka. Svaki trenutak nosi svoje iskušenje, i svako iskušenje nas stavlja pred odluku: desno ili lijevo. Ali u suštini, sva silna iskušenja u životu se svode na samo jedno: najveća i zadnja bitka u našem životu je bitka za ljudsku dušu. Odaberite ljubav. Uvijek odaberite ljubav. Kuća u kojoj boravi samo ljubav je, u stvari, naša ljudska duša", navode iz BIMF-a.

Iako je naziv kompozicije određen krajem marta 2005. godine, sticajem lijepih okolnosti ova poruka je simbolično našla svoj put do Vijećnice, koja na mnogim nivoima jeste simbol ljubavi ali i iskušenja, a praizdedbom Zagrebačkih solista ova poruka ljubavi dobija svoju punu snagu.

U tom duhu, 11.BIMF je predstavio i virtualnu izložbu pod nazivom “Remember me?” (Sjeċaš se mene?) prikazanom neposredno pred početak koncerta, a predstavlja na unikatan način fotografije BIMF tima i umjetnika ali iz perioda kad su bili bebe. Cilj ove izložbe je probuditi u svima nama urođeni osjeċaj čistote ljudske duše, s kojom baš svaka beba zrači. Ovo je istinska poruka 11.BIMF-a. I upravo ta energija je ujedinila sve umjetnike, organizatore, i učinila ovaj Festival moguċim.

Iako zvanična “kulturna manifestacija od značaja za Grad Sarajevo, BIMF je financijski potpuno nestabilan, ali BIMF misija i energija su našli svoj put do Vijeċnice, i prvi su festival kog je Vijećnica prihvatila u svoj dom.

Vijeċnica nije samo obilježila početak Prvog svjetskog rata i stoljeċa koje je uvelo termin ‘rat svjetskih razmjera’, veċ je obilježila i napad na jednu ljubav. Franz Ferdinand i Sophie su prvi put upravo u sarajevskoj Vijeċnici javno istupili kao supružnici, i možemo pretpostaviti koliko su bili sretni što im se ukazala ta moguċnost da javno slave pečat svoje ljubavi – bračno partnerstvo, što im je bilo onemoguċeno u Beču.

"Današnja Vijeċnica, kao nova djevojka u gradu koja nam je još nepoznata ali kojoj se svi divimo, je ženska energija koja je prepoznala BIMF energiju i dozvolila da nam bude dom. Simbolički, BIMF započinje svoju drugu dekadu upravo u toj istoj Vijeċnici i to sa svojom jedinom porukom, porukom ljubavi, koju njeguje od samog početka, ali i slaveċi energiju koja je i rodila i održala BIMF svih ovih godina: Energija Ljubavi. Sama činjenica da danas BIMF slavi svoj 11. rođendan jeste trijumf velike ljubavi, ali i dokaz da uz Energiju Ljubavi lijepa čuda ipak moguċa. I zaista je izuzetno lijepa slučajnost da je u istom periodu Papa Franjo posjeċuje Sarajevo s porukom mira, slaveċi iste vrijednosti koje BIMF misija njeguje svih ovih godina", saopšteno je iz BIMF-a