Kultura
6

Sarajevo će u 2014. biti centar kulturnih dešavanja u Evropi

FENA
Rezultati rada Umjetničke galerije u 2013. godini su obrnuto srazmjerni društvenoj brizi za status galerije i kulture u BiH. Postoje naznake da će status galerije biti riješen zahvaljujući inicijativi Vlade FBiH koja je odlučila da se pozabavi statusom sedam kulturnih institucija, od kojih će pet biti uvršteno u budžet Federacije - kazao je danas u Sarajevu direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Krsmanović je na pres-konferenciji podsjetio da je Umjetnička galerija jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja, a koja je bila suočena sa prestankom rada, uz Zemaljski muzej, Historijski muzej, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica, Kinoteku BiH, Narodnu univerzitetsku biblioteku i Muzej književnosti BiH.

Angažmanom uposlenika galerija je u 2013. godini postigla zavidne rezultate, a Krsmanović je naglasio da su, između ostalog, uposlenicima isplaćene četiri od 12 plaća, a istaknuo je da će Vlada FBiH u 2014. godini osigurati polovinu sredstava, a što je, navodi, dragocjeno.

"Nismo dozvolili da robujemo činjenici da Umjetnička galerija nema osnivača, niti budžet, ignorisali smo situaciju. Napravili smo respektabilan poslovni i sadržajni plan kojeg smo i realizirali", kazao je Krsmanović te dodao da je optimista kad je u pitanju 2014. godina.

Krsmanović kaže da su predstavnici galerije tokom godine aplicirali na razne projekte na osnovu čega su izmirivali obaveze koje su imali, a osim toga uspjeli su obezbijediti sredstva za video nadzor i fizičku zaštitu objekta Umjetničke galerije.

Kad su u pitanju izložbe Krsmanović je izdvojio izložbu ''Retrospectum-Stalna u pokretu'' koja je bila postavljena u 13 bosanskohercegovačkih gradova. Istaknuo je i 15 izložbi koje su postavljene u Sarajevu i izložbu ''Prostor i oblik'' koja je postavljena u Njemačkoj.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović je također kazala kako su rezultati rada Umjetničke galerije u 2013. godini pozitivni, a optimista je i kada je u pitanju tekuća godina. Naglasila je i kako su termini za iznajmljivanje galerije bili popunjeni već u drugoj polovini 2013. godine.

Posebno je podcrtala da će Sarajevo u 2014. godini, zbog obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, biti centar kulturnih dešavanja u Evropi te da će Umjetnička galerija biti centralna institucija gdje će biti postavljene najznačajnije izložbe posvećene jubileju.

Abdomerović je istaknula i kako će partner nekim izložbama povodom jubileja biti Austrija te Grad Beč, a istaknula je izložbu ''Dostojanstvo čovjeka'' koja će biti uvrštena u oficijelni program obilježavanja jubileja, a bit će postavljena 28. juna i predstavlja zajedničku izložbu Grada Beča, Umjetničke Galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna.