Dolaze eminentni orkestri i solisti
0

FOTO / Sarajevo art vraća kamernu muziku na domaću scenu

Klix.ba
Marija Rajković
Marija Rajković
JU Sarajevo art organizuje seriju koncerata pod nazivom "Anale kamerne muzike", u okviru koje će nastupiti eminentni kamerni orkestri iz Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja. "Anale kamerne muzike" će se održati 15. marta u 18 sati i 16. marta u 19:30 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića.
Sarajevski duvački kvintet
Sarajevski duvački kvintet "Per sempre"
Cilj organizacije ovih koncerata je da se putem Anala kamerne muzike u našoj zemlji ponovo pokrene muzička scena na kojoj bi se izvodila kamerna muzika, najsloženiji muzički oblik i najteži vid izvođenja klasične muzike. Svi veliki gradovi predstavljaju i velike kulturne centre u kojima djeluju kamerni orkestri, pa tako Beograd ima Gudački orkestar Dušan Skovran, Zagreb Zagrebačke soliste, a Sarajevo Sarajevski gudački kvartet. Koncerti u okviru "Anala kamerne muzike" donijet će nastupe najeminentnijih kamernih orkestara iz regije, Evrope, ali i iz Bosne i Hercegovine i gostovanje najpoznatijih regionalnih, ali i evropskih ansambala u Sarajevu. Također je planirano da uz domaće kamerne sastave nastupe i najdarovitiji mladi muzičari i studenti kojima se putem nastupa u orkestrima pruža mogućnost za educiranje.
Kvintet
Kvintet "Ligneus coloris" iz Novog Sada
U petak, 15. marta, u 18 sati nastupit će bosanskohercegovački kamerni sastavi, koje čine istaknuti profesori i studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Članovi orkestara su muzičari koji dugi niz godina nastupaju kao prvi solisti Sarajevske filharmonije, ali i kao solisti filharmonijskih orkestara u susjednim zemljama, a također djeluju kao profesori na muzičkim akademijama i u srednjim muzičkim školama. To su: Sarajevski duvački kvintet "Per sempre" (Sakib Lačević - flauta, Vedran Tuce - klarinet, Lindsey Kleiser - oboa, Edin Hadžić - fagot, Asim Gadžo - horna), Kvartet flauta (Mirna Mlikota - flauta, Esma Sulejmanagić - flauta, Valentina Dimitrijević - flauta, Emina Nezirević - flauta), Trio (Branko Mlikota - klarinet, Andrija Šimić - violončelo, Melisa Patković - klavir) i Trio (Esma Sulejmanagić - flauta, Mirna Mlikota - flauta, Melisa Patković - klavir). Izvest će djela Debussyja, Brahmsa, Beethovena, Bozze, Lindholma i Dopplera.
U subotu, 16. marta, u 19:30 sati nastupit će Kamerni orkestar "Naissus" - "Hibridi" iz Beograda, koji čine četiri violine i klavir (Jovan Bogosavljević, Marija Rajković, Vladimir Marković, Eleonora Bajramoski i gost koncerta Stevan Spalević - klavir), uz pratnju Gudačkog kamernog orkestra koji broji 11 članova, uz koncert majstora Bojanu Đolović. Na programu su djela Scarlattija, Vivaldija i Bacha. Istu večer nastupit će i Kvintet "Ligneus coloris" iz Novog Sada, kojeg čine solisti (Vesna Mitar - flauta, Hristina Kovačević - oboa, Dražen Tikveša - klarinet, Eleonora Stipić - fagot i Nikola Ćirić - horna ). Pod umjetničkim rukovodstvom Vladimira Puškaša izvest će djela koja su komponovali Mozart, Agay i Ibert.

Cijena ulaznica za koncerte je 5 KM.