Sastanak u Sarajevu
0

Saradnja regionalnih filharmonija

FENA
Povodom inauguracije Fondacije za muzičke umjetnosti, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić primio je danas direktore Beogradske, Zagrebačke i Slovenske filharmonije Ivana Tasovca, Miljenka Puljića i Damjana Damjanovića koji će prisustvovati inauguraciji Fondacije za muzičke umjetnosti u Sarajevu, saopćila je pres služba Kantona Sarajevo.

Prijemu je prisustvovala i direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović, te direktor novoosnovane Fondacije Ninoslav Verber.

Fondacija za muzičke umjetnosti je osnovana s ciljem promoviranja, unapređenja i razvoja klasične muzike, a kako je istakao direktor Verber, primarni cilj joj je davanje podrške u edukaciji, kao i stipendiranje izrazito talentiranih učenika i studenata muzike iz cijele BiH.

"U okviru edukacije talentiranim muzičarima bit će omogućena i obuka u tri najprestižnija filharmonijska orkestra iz regije, Beogradskom, Slovenskom i Zagrebačkom”, najavio je direktor Verber.

Direktori četiri regionalne filharmonije ocijenili su da je riječ o značajnom projektu koji će doprinijeti da Sarajevo dobije nove kvalitetne muzičke kadrove.

Također, istaknuto je da u uslovima nedostatka budžetskih sredstava namijenjenih za kulturu, s kojima su suočene sve zemlje regije, treba nastaviti sa realizacijom sličnih zajedničkih projekata.

Ministar Šarić je zahvalio gostima na dolasku i spremnosti institucija na čijem su čelu da podrže ovaj značajni projekt.

"U vrijeme sveopće krize, međusobna saradnja i razumijevanje svakako će doprinijeti kvalitetnijem i bogatijem radu institucija kulture na polju muzike”, ocijenio je ministar.

Kako je najavljeno, sutra će povodom osnivanja Fondacije za muzičke umjetnosti biti održana i pres-konferenciji, kojoj će prisustvovati ministri kulture i sporta FBiH i KS Salmir Kaplan i Ivica Šarić, direktori Beogradske, Zagrebačke, Slovenske i Sarajevske filharmonije, direktor Fondacije, te članovi Upravnog odbora Fondacije: režiser i filmski producent Mensur Čolaković i profesor Muzičke akademije u Banjoj Luci Milorad Buco, navodi se u saopćenju.