Veliki jubilej
0

FOTO / Saradnja Narodnog pozorišta i Sarajevske zime traje 27 godina

Sarajevo-x.com
U Narodnom pozorištu održana je pres-konferencija povodom 27-godišnje saradnje Narodnog pozorišta i Festivala Sarajevo, "Sarajevska zima", kao i proslave 90 godina postojanja Narodnog pozorišta.

Direktor festivala Ibrahim Spahić, direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer i selektor za teatar Dragan Jovičić su se obratili prisutnima.

"Radostan sam što će se održati današnja pres-konferecija iz tri razloga. Prvi je razlog što je Sarajevska zima veliki dio svog, prije svega, dramskog, ali i muzičkog programa održava u Narodnom pozorištu, drugi je razlog što ima odličan dramski program koji je izmarginirao njegov selektor, ugledni dramski prvak Dragan Jovičić, naravno uz direktora festivala Sarajevske zime Spahića i treći razlog je što će ova kuća u narednom periodu sa gostima koji će doći u okviru Sarajevske zime i na takav način obilježiti devedeset godina postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo", kazao je direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer. "Također, mi je drago što imamo koprodukciju predstave 'Hamlet u Mrduši Donjoj', sa Sarajevskom zimom, koju je režirao Sulejman Kupusović."

Direktor festivala Ibrahim Spahić je predstavio novi spot "Sarajevske zime 2011" Art of Love.

"Postoje tri spota Sarajevske zime, prvi spot je najavni spot, drugi spot je spot kojim govorimo iz dan u dan šta će se događati i treći spot je jedna čarolija specijalno napravljena od olovaka. Spot je napravljen na temelju skica i crteža Mile Melank, koja je dizajner ovogodišnjeg vizuelnog identiteta festivala. Također vam želim najaviti da će se pojaviti spot za festival Eko oko Nine Mašić koja je napravila dizajn oka sa zelenim trepavicama", kazao je Spahić.

"Sarajevska zima za mene ima višestruko značenje. Dvadesetsedam godina postojanja Sarajevske zime je 27godina umjetnosti i 27 godina ljubavi, kao što i sam naziv kaže. Što se tiče ovogodišnjeg festivala imamo sam izbor 32 predstave iz cijelog svijeta, od svih tih predstava sam odabrao devet, pored tih predstava odabrao sam i pet dječijih, što me posebno raduje. Selekcija je strožija iz godine u godinu, i mislim da ove 2011. imamo sreću da pogledamo izuzetne predstave sa izuzetnim redateljskim imenima, kazao je selektor teatra Dragan Jovičić. Predstavio je neke od najznačajnijih predstava kao što su Mađarski teatar iz Novog Sada 'Čovjekova tragedija', režija Klokan Mladenović, 'Lipa si Teno', HNK Osijek u režiji Roberta Raponje, 'Žabe' režija Gregor Strniša, Albanski teatar Skoplje 'Kadare: General mrtve vojske' režija Dino Mustafić i mnogi drugi", izjavio je Spahić, navodi se u saopštenju za javnost.