Kultura
0

Šantićeve večeri poezije: Promovirana zbirka pripovjedaka "Zanovjet" Olge Bikar

FENA
Na "Šantićevim večerima poezije" sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru upriličena promocija zbirke pripovjedaka "Zanovjet" Olge Bikar.

Govoreći o knjizi, autorica je kazala kako je riječ o zbirci pripovjedaka koje su "kao gejzir izašle iz njene duše".

"Iako sam romanopisac i moje područje domišljanja je romansijersko i tvorba ljudi i događaja, ovo je bio neki unutrašnji diktat i drago mi je da sam ga ispunila", naglasila je Bikar te napomenula kako su pripovijetke pomalo "šantićevske" i da je u pitanju mostarski kolorit.

"Koliko god je ovdje bio pogan i ružan rat i prošao kroz sve duše, mislim da je izgubio bitku sa onim ljudima koji pamte Mostar na toj sunčanoj strani prijateljstva", rekla je Bikarova.

O zbirci "Zanovjet" govorio je recenzent profesor Đorđe Dabarčić, koji kaže da su u prvom dijelu zbirke date slike prošlosti o kojima se možda i nije smjelo govoriti, dok je drugi ciklus suvremeniji i pokazuje hercegovačku ljepotu, epsku ljubav, snagu, dostojanstvo.

"Zbirka priča 'Zanovjet' je jedno emotivno buđenje životne ljepote koja ponekad gubi svoje obrise", ustvrdio je.

Zbirka se sastoji iz dva dijela - "Porodični spomenar" i "Sa sunčane strane prijateljstva" koji sadrže po tri pripovijetke.

Dijelove iz knjige čitao je glumac Bojan Beribaka, a na promociji je svoju poeziju čitala i mlada pjesnikinja iz Nevesinja Anželika Nikolina Kučinar. Inače, promociju su glazbeno oplemenile i Radmila Pešut i Jelena Marković na violini i violončelu.

Olga Bikar je književnica podrijetlom iz Mostara, trenutno s beogradskom adresom. Izdala je tri romana "Milost oblaka", "Draži nostalgije" i "Staze vilinskih mapa".

"Šantićeve večeri poezije", koje organiziraju SPKD "Prosvjeta" i SPKUD "Gusle" iz Mostara, nastavljaju se i danas kada će svoju knjigu "Rat i mir u Bosni" promovirati Mirjana Kusmuk.

Također, SPKD "Prosvjeta" Nevesinje organizirat će večer "Nevesinje-druga Šantićeva kuća", koje će biti održano u Nevesinju s početkom u 19 sati. U nedjelju, sa početkom u 20 sati u Vladičanskom dvoru bit će promovirana knjiga "Folklorno nasljeđe Srba u Bradini" autora Gorana Kovačevića. Iste večeri na programu je i prezentacija teksta "Slikarska domišljatost Filipa L. i Vronskog" autora Damjana Šantića, a predviđen je i nastup pjevačke grupe SPKD "Gusle". Posljednja večer "Šantićevih večeri poezije" u ponedjeljak, rezervirana je za pjesnike, pa će u 19 sati u Vladičanskom dvoru biti održano pjesničko večer.