Mostar
0

Šantićeve večeri poezije 3. i 4. jula

FENA
Dvodnevna književna manifestacije "Šantićeve večeri poezije" održat će se 3. i 4. jula u Mostaru.

Manifestacija će započeti 3. jula u 20 sati u bašči Ćorovića kuće promocijom knjige Šanitićeve večeri poezije i Književna nagrada "Aleksa Šantić", autora Salke Šarića.

Po mišljenju savjetnice za kulturu Grada Mostara Alme Fazil-Obad, promocija Šaričeve knjige predstavlja prvorazredni događaj zbog toga što na jednom mjestu okuplja sve programe i ljude koji su učestvovali u "Šantićevim večerima poezije" od njihova začetka, odnosno od 1969. godine pa sve do danas.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Mostar Ratko Pejanović kazao je kakao knjiga predstavlja zbir događaja u proteklih 37 godina obilježavanja "Šantićevih večeri poezije" te da uspoređuje te večeri nekada i danas.

Promotori knjige bit će književnik Ivan Kordić, Alma Fazil-Obad te autor Salko Šarić.

U umjetničkom dijelu programa nastupit će neki od pjesnika koji su nagrađivani na Šantićevim večerima poezije. Stihove Alekse Šantića govorit će glumci, a u muzičkom djelu programa nastupit će Gradski kor Mostar i Sanel Marić Mara.

Druga večer, nedjelja, 4. jula, održat će se pod nazivom "Kada mjesec sine nad našom rijekom", na kojoj će nastupiti pjesnici iz Mostara te Sarajeva, Splita i Pančeva.

Što se tiče Književne nagrade "Aleksa Šantić", koja je prvu put dodijeljena 1969. godine, Alma Obad kazala je kako bi Gradsko vijeće trebalo ponovno uspostaviti tu nagradu, ali problem koji bi sada dočekao nagradu bio bi da bi se ona svela samo na BiH.

"Svi znamo kakva je situacija s autorima i izdavačima, a maleni je broj autora koji bi mogli biti dobitnici te nagrade i mislim da bi se oni vrlo brzo na neki način izmijenjali", dodala je Alma Obad.

Ovogodišnju književnu manifestaciju Šantićeve večeri poezije organiziraju Grada Mostar, Muzej "Hercegovina" i SPKD Prosvjeta Mostar.