Novi uspjeh tuzlanskog gitariste
0

Sanel Redžić najbolji na takmičenju u Lisabonu

Sarajevo-x.com
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Sanel Redžić je osvojio još jednu međunarodnu nagradu, prvo mjesto na svjetskom takmičenju za klasičnu gitaru u Lisabonu. Takmičenje se održalo u okviru festivala klasične gitare, od 15. do 21. aprila ove godine.

"Osvojiti prvo mjesto jednoglasnom odlukom žirija na internacionalnom takmičenju, gdje su učestvovala velika imena klasične gitare današnjice do 35 godina starosti, za mene je veliki uspjeh", rekao je Sanel.

Drugo mjesto osvojio je Francisco Franco iz Portugala, a treće mjesto su podijelili Marco Topchii iz Ukrajine i Romain Petiot iz Francuske.

Godine 2009. Sanel je na istom takmičenju osvojio 2. mjesto. Ovogodišnja pobjeda je još jedna stepenica ka svjetskoj slavi, i donijela mu je cjelovečernji koncert u Lisabonu u martu 2012. godine, te snimak za najveću radiostanicu u Portugalu za klasičnu muziku.

Nakon mukotrpnog rada, Sanel uskoro priprema svoj diplomski koncert i privodi studij klasične gitare na muzičkoj akademiji "Franz Liszt" u Weimaru, Njemačka.

"Uvijek treba raditi na sebi i težiti ka boljem", kaže Redžić. "Zbog toga po završetku dodiplomskog studija nastavljam master studij na akademiji u Njemačkoj od oktobra ove godine".

U petak, 29. aprila, kao pobjednik takmičenja od prije dvije godine, Sanel će prirediti koncert u Weimaru, u okviru evropskog takmičenja za mlade gitariste "Anna Amalia".

"2011. i 2012. su za mene obilježene kao godine koncerata. Nastupit ću u Njemačkoj, Češkoj, Indiji, Tajladnu, Filipinima, SAD-u, Italji, Španiji, Portugalu, Holandiji, te Južnoj Americi", kazao je mladi gitarista.

Bosna i Hercegovina može biti ponosna na Redžićevih osvojenih 17 internacionalnih nagrada, od čega je osam prvih nagrada. Sanel je svojim radom sebe svrstao na sami vrh gitarske internacionalne scene, među najpoznatija imena sadašnjice na polju klasične gitare.