Kultura
0

Samra Bučan imenovana za direktoricu “Sarajevske filharmonije”

FENA
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Upravnom odboru Javne ustanove “Sarajevska filharmonija” da dirigenticu Samru Bučan imenuje za direktoricu ove ustanove.

Na javni konkurs prijavila su se četiri kandidata i to Siniša Marković, Nikola Foretić, Samra Bučan i Emir Nuhanović. Tri člana Upravnog odbora glasove su dali Emiru Nuhanoviću, a dva Samri Bučan, tako da su ostala dva kandidata ostala bez glasova. Ovim je Upravni odbor donio Odluku o imenovanju Emira Nuhanovića za direktora “Sarajevske filharmonije”.

Međutim, Nuhanović je nedugo poslije iz porodičnih razloga odustao od mjesta na koje je imenovan, te je za direktora imenovana druga sa liste kandidata sa osvojena dva glasa Samra Bučan.

Umjetnica Samra Bučan rođena je 1973. godine u Sarajevu, gdje je i završila Muzičku akademiju na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje, u klasi profesora Teodora Romanića.

Kao dirigent orkestra “Sarajevske filharmonije” dirigovala je na više od 50 koncerata širom BiH, Slovenije i Italije. Osnivač je i ženskog vokalnog ansambla “Allegro”.