Kultura
0

Samostalna izložba "Iz života inžinjera D. M."

Sarajevo-x.com
Samostalna izložba "Iz života inžinjera D. M." Isaka Berbića bit će otvorena u četvrtak, 21. jula, u 20 sati u Galeriji Novi hram u Sarajevu.

U svom novom umjetničkom projektu Berbić sastavlja fotografski materijal, koristeći lične, pronađene, i slike iz medija da bi ispričao priču o radu iseljenika u inostranstvu, političkom konfliktu, ponekom godišnjem odmoru i životu u domovini.

Narativ, predstavljen kao serija fotografija i pratećih tekstova, opisuje životnu priču inžinjera D.M., eksperta za termostabilne materijale korištene u proizvodnji industrijskih objekata. Ova profesija provela je D.M.-a kroz Libiju, Liban, Istočnu Njemačku, Italiju, zemlje Pokreta nesvrstanih i Afriku u periodu od 1970. do devedesetih godina prošlog stoljeća.

U ovom radu Berbić predstavlja historiju pojedinca čiji se život odvija uporedo sa svjetskom političkom situacijom, suprostavljajući, pritom, dvojnost fikcije i stvarnosti. Izložba "Iz života inžinjera D.M." kombinuje arhivski materijal, tehničku fotografiju, dokumentarne slike, turističke snimke i tekst, istražujući vizualizaciju istorijske, kulturološke, ideološke, socio-političke i estetske proizvodnje sjećanja i pamćenja.

Isak Berbić rođen je u Bosni i Hercegovini 1983. godine. Studirao je fotografiju, film i elektronske medije na Univerzitetu Illinois u Chicagu. U Chicagu se bavio umjetnošću, radio u pozorištu i u političkom mjesečnom listu. Od 2007. godine predaje fotografiju i medije na Sharjah Univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sarađivao je u mnogim projektima i publikacijama o savremenoj umjetnosti. Njegovo istraživanje se bavi istorijom, politikom, tragedijom, sjećanjem i pamćenjem, humorom, egzilom, kao i ograničenjima u predstavljanju istih.

Berbić je predstavljao svoje radove na: Brief Histories 2011, Sharjah, UAE; Dojima River Bijenalu 2009. u Osaki, Japan; Singapore Bijenalu 2008.; Jatiwangi Art Festivalu 2008., u Indoneziji; Prvom Međunarodom bijenalu fotografije u Teheranu, 2007.; izložbi "Normalizacija, posvećeno Nikoli Tesli" u Galeriji Nova, WHW Zagreb, 2004. Učestvovao je i na konferenciji "Images Moving Across the Arts and Disciplines 2010" na 12. Laterna filmskoj akademiji u Pečuhu, Mađarska; Međunarodnom simpoziju o elektronskoj umjetnosti ISEA 2008. u Singapuru; Interdisciplinarnom simpoziju "Take a Deep Breath", Galerija Tate Modern u Londonu, 2007. godine 2010. Berbić je bio rezidentni umjetnik na Transart institutu u Berlinu, Njemačka.