Povodom 40-godišnjice
0

Samostalna izložba Ede Numankadića 26. maja

FENA
Samostalna izložba bh. umjetnika Edina Numankadića, kojom će biti obilježeno četrdeset godina njegovog umjetničkog djelovanja, bit će otvorena u Sarajevu 26. maja u Kuršumli medresi i Hanikahu.

U okviru ciklusa samostalnih izložbi velikana svjetske i bh. umjetnosti, Numankadićevu izložbu priredit će u saradnji Ars Aevi i Gazi Husrev-begova medresa, saopćeno je iz Ars Aevia.

Ciklus izložbi velikana savremene umjetnosti u Sarajevu Ars Aevi je započeo 2001. godine izložbom "La Porta dello Specchio" ("Vrata ogledala") Michelangela Pistoletta (Italija).

U 2001. i 2002. godini ostvarene su izložbe Richarda Nonasa (SAD), IRWIN-a (Slovenija), Daniela Burena (Francuska), Josepha Kosutha (SAD), Josepha Beuysa (Njemačka), Bizhana Bassirija (Iran-Italija), dok je 2004. godine publici prezentirana instalacija Jannisa Kounellisa u sarajevskoj Vijećnici.

Paralelno s tim programom, Ars Aevi je razvio i liniju djelovanja koja obuhvata samostalne izložbe bh. umjetnika, osnivača Kolekcije Ars Aevi, koji su dali snažan doprinos svjetskim likovnim strujama.

Kroz taj ciklus u Sarajevu su od 2003. godine priređene izložbe Jusufa Hadžifejzovića "Depografija strašila" (2003), Maje Bajević "Home Again" (2006) i Deana Jokanovića Toumina "Linija kao dimenzija prostora" (2007) te izložba Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu (2009).

Numankadićevom izložbom se stvaraju novi odnosi prijateljstva i saradnje između institucija koje njeguju tradicionalnu i savremenu kulturu - Gazi Husrev-begove medrese i Ars Aevia.