Galerija UDAS
0

Samostalna izložba "d.veze" Dražena Grujića

Sarajevo-x.com
U galeriji UDAS 21. maja 2011. godine(subota) bit će otvorena 14 samostalna izložba fotografija pod nazivom “d.veze” Dražena Grujića koja će trajati do 1. juna 2011.

U svom novom ciklusu fotografija Grujić se vraća maniru koji ga je i ranije intrigirao: povezivanje različitih svijetova preko detalja. Fotografije iz ciklusa d.veze spojene su tako da zajedno svjedoče o određenom trenutku, podržavajući jedna drugu, nekad motivom ili specifičnom atmosferom koju zajedno stvaraju, a nekad vizuelnim jezikom: pripadajućom bojom, kompozicijom ili teksturom potpuno različitih predmeta i pojava. Postoji i dalje naturalistički pristup kompoziciji: snima neposredno, trenutno i spontano, koristeći uobičajene stvari iz svog okruženja, koje uhvaćene Draženovim pogledom dobijaju posebnu auru. Fotografije imaju već prepoznatljiv stil, pored atmosfere i različitih formi, najčešće su zastupljeni i geometrijski oblici, horizontalne i vertikalne linije, koje fotografijama daju i određenu dinamiku, ali i autentičnost.

Izložba u Banja Luci je realizovana u saradnji sa Lanom Pilipović, kustosicom Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci. Izložba je prvi put otvorena u Sarajevskoj galeriji BlackBox u januaru ove godine sa Tamarom Zablocki I tada se postavka sastojala od 11 fotografija koje su povezane vezama od dvije fotografije. Sada je ciklus d.veze povećan za 10ak novih d.veza, tako ce publika u Banjoj Luci moći vidjeti 20-ak novih I starih radova.

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjoj Luci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, smjer Filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). 2009. godine bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju.

Trenutno živi i radi u Sarajevu kao grafički dizajner u Studio SWITCH. Više o autoru možete naći na www.kuruza.com.