Kultura
0

"Samo probaj reći": Premijera diplomske predstave u SARTR-u

Klix.ba
U utorak, 31. 05. u 19 sati u Sarajevskom ratnom teatru održat će se premijera forum predstave „Samo probaj reći“ koja je nastala u sklopu diplomskog rada studentice Emine Omerović na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a mentori su Dubravka Zrnčić – Kulenović i Dragan Komadina.

Predstava je rađena u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Akademije scenskih umjetnosti u sklopu programa Teatarski opservatorij. Autorski tim predstave čine redatelj Emin Hajrić, glumci Mirela Lambić, Katarina Nikšić, Sead Pandur, Saša Krmpotić i Kemal Rizvanović. Producenti predstave su Hana Karadža i Sanjin Cokoja. Dizajn plakata potpisuje Ena Iblizović.

Predstava je namijenjena organiziranim posjetama, no svi zainteresirani mogu potvrditi svoj dolazak na premijeru ili neku od repriza pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke u inboks: https://www.facebook.com/sartr1992/ . Termini za reprize su srijeda, 01.06. u 10h i petak, 03.06. u 18h.

Vršnjačko nasilje među mladima jedan je od gorućih problema o kojem je potrebno iznova govoriti. „Samo probaj reći“ je forum predstava koja se bavi upravo tim problemom. Forum teatar jedna je od metoda „Pozorišta potlačenih“ čiji je osnivač brazilski redatelj Augusto Boal. Riječ je o pozorištu koje svog gledatelja tretira kao ravnopravnog učesnika u kreativnom činu. Cilj predstave je da na interaktivan način zajedno s mladima pokuša pronaći neka od rješenja na ovo osjetljivo pitanje.

„Predstava "Samo probaj reći" se bavi temom koja nam svima postaje sve bitnija, a to je maloljetnički bullying. U zadnjih par godina smo vidjeli sve veći broj slučaja maltretiranja u našim osnovnim i srednjim školama što je doista zabrinjavajuće i potrebno je preispitati ulogu svih nas u tome i zapitati se jesmo li poduzeli sve potrebno da spriječimo isto. U ovoj predstavi direktno komuniciramo s mladima nastojeći da im ne namećemo stavove već da ih pozovemo da i oni sami učestvuju u kreiranju finalne predstave, odnosno iz svoje vizure oblikuju ono što se dešava ispred njih kako bi zajedno pokušali pronaći neka rješenja. Mladi najbolje znaju šta im se dešava iz dana u dan, šta im najviše smeta i maštaju o tome kako bi se to promijenilo. Ovom predstavom želimo im dati prostor da se izraze kako bi svi zajedno dobili jasniju sliku o tome što se stvarno dešava oko nas.“, izjavio je redatelj predstave Emin Hajrić.

„Forum teatar mi je oduvijek bio zanimljiv zato što spaja ozbiljnu raspravu o konkretnim problemima sa kazališnom igrom. Upravo tom igrom stvaramo svijet koji želimo za razliku od onog koji nam je nametnut. Iznimno sam sretna što sam dobila priliku baviti se njime na ovakav način. Svi smo iskreno ušli u ovaj projekt svjesni da smo na ovaj ili onaj način bili u doticaju s problemom međuvršnjačkog zlostavljanja u školi. Nadam da će naša mlada publika prepoznati tu iskrenost i želju da pokušamo barem nešto zajedno promijeniti. Možda neće biti veliko, ali bit će naš mali korak prema nekoj sigurnijoj zajednici. Mi ih samo pozivamo na dijalog, nadam se da će nam se odazvati“, izjavila je autorica teksta Emina Omerović.

„Forum teatar ima mogućnost direktne interakcije sa publikom i prliku da se kroz zajednička mišljenja dođe do nekih rješenja. Jako mi je drago što se baš ova tema, tema međuvršnjačkog nasilja, radi u ovom obliku jer imamo priliku direktno vidjeti i čuti mišljenja i osjećanja djece za ovu, nažalost, sveprisutnu temu. Ovo je tema koja me se jako tiče i sretan sam što ćemo pokušati da napravimo ovaj mali korak koji će, nadam se, prethoditi puno većem koraku – smanjenju prisutnosti ove teme u svakodnevnom životu“, izjavio je student IV godine Odsjeka za glumu Saša Krmpotić.