Viennafair
0

Sajam umjetnosti s fokusom na zemlje istočne i jugoistočne Evrope

Sarajevo-x.com
Najveći austrijski sajam umjetnosti Viennafair počinje u četvrtak, 6. maja, u bečkom sajamskom centru Messe Wien, gdje će ove godine izlagati 112 međunarodnih galerija.

Sajam savremene umjetnosti Viennafair okuplja renomirane i umjetnike u usponu, a u fokusu sajma su i ove godine galerije iz istočne i jugoistočne Evrope. Iz zemlje domaćina će se predstaviti 43 galerije, a njih 33 iz istočne i jugoistočne Evrope.

Najviše galerija dolazi iz Poljske, čak devet, po pet ih je iz Mađarske i Slovenije, četiri su iz Rumunije, Slovačke i Mađarske, a među izlagačima je i po jedna galerija iz Hrvatske i Srbije. Preostale 33 galerije dolaze iz zemalja zapadne Evrope, Turske, Izraela, Meksika i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prisustvo 200 međunarodnih kolekcionara i dobra posjećenost velika su šansa naročito za galerije iz istočne Evrope, a grad domaćin, Beč, na ovaj način želi ojačati ulogu kulturne destinacije i saradnju na međunarodnom nivou. Organizatori Viennafaira očekuju veliki broj posjetilaca, što učesnicima galeristima u doba globalne ekonomske krize otvara nove šanse za promociju i zaradu.

Vezani članci