Prodaja u padu
0

Sajam knjige posjetilo oko 100.000 zainteresovanih

FENA
Foto: Skenderija.ba
Foto: Skenderija.ba
Sajam knjige, koji je održan u Sarajevu od 22. do 27. aprila, okupio je brojne izdavače iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore.

Sajam je, kako kaže jedan od organizatora Tajib Šahinpašić, posjetilo oko 100.00 ljudi. Ipak, stekao se utisak, što su potvrdili i izdavači, da je prodaja u odnosu na prošlogodišnju bila u padu.

Neki od izdavača ipak su zadovoljni. Tajib Šahinpašić zadovoljan je prodajom kad je riječ o izdanjima TDK "Šahinpašić“.

Kako ističe, prodaja je čak bila bolja nego prošle godine, što svjedoči i o kvalitetu ponuđenog. Najprodavaniji autor ove izdavačke kuće bila je Nura Bazdulj-Hubijar s dvije hiljade prodatih knjiga.

Šahinpašić smatra da su se ove godine i ostali bh. izdavači predstavili s kvalitenim naslovima.

Dženana Ortaš iz IK V.B.Z. kaže da je u odnosu na prethodne godine manja prodaja knjiga. Najprodavaniji naslov ove izdavačke kuće je "Projekat Lazarus“ Aleksandra Hemona, koji je prodat u nekoliko stotina primjeraka, te "Škorpioni dizajn zločina“ Jasmine Tešanović, kao i knjige Borisa Dežulovića i Miljenka Jergovića.

Dževad Abraši iz Naklade Ljevak Zagreb ističe da su u ovoj izdavačkoj kući zadovoljni prodajom jer se oni, između ostalog, bave i prodajom stručne literature. Tako su na štandu Naklade Ljevak najtraženija bila medicinska izdanja.

Samir Falić iz Naklade Zoro ocjenjuje da je sajam dobro organiziran, ali da je jedna sala dovoljna za sarajevski Sajam knjge. On smatra da je manji broj kupaca rezultat postojeće krize i da će se čitaoci ponovo vratiti kako sajamskim kupovinama knjiga tako i knjižarama.

Radmilo Gak iz IK Laguna Beograd kaže da ova izdavačka kuća u Sarajevu već ima svoje stalne kupce, ali ove godine se kupovalo manje. Kako kaže, veliko je interesovanje, ali se više ne kupuje po nekoliko nego jedna ili dvije knjige.