Promocija najznačajnijih djela
0

Sajam knjige otvorio vrata ljubiteljima dobrog štiva

FENA
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Vrata Centra Skenderija jutros u 10 sati otvorena su za posjetioce 23. međunarodnog sajma knjige i učila i 10. bijenala knjige.

Istovremeno, izdavači su počeli sa predstavljanjem svojih najznačajnijih djela i autora u Bosanskoj kući Sajamske dvorane Centra Skenderija.

Fondacija "Kemal Bakaršić" iz Sarajeva, u okviru 7. međunarodnog susreta bibliotekara slavista u Sarajevu, dodijelila je dvije stipendije Saši Madackom i Feđi Kulenoviću. Teme 8. međunarodnog susreta bibliotekara slavista u Sarajevu 2012. bit će "Ljudska prava, bibliotekarstvo i aktivizam".

Izdavačka kuća Verlag Der Islam predstavila je prijevod Kur'ana časnog na bosanski jezik sa uvodima u sure i podbilješkama.

Izdavačka kuća Buybook predstavila je knjigu poezije američkog pisca Chrisa Ageea "Gotovo ništa". Knjiga je inspirirana smrću autorove kćerke Mirjam.

Ova smrt bila je neka vrsta aršina kojom on mjeri drugu vrsti smrti, onu duhovnu – kazao je promotor Marko Vešović.

Izdanja Međunarodnog centra za mir Sarajevo (IPC) predstavio je predsjednik IPC Ibrahim Spahić. Spahić je posebno izdvojio drugo dvojezično (bosansko/englesko) izdanje knjige Abdulaha Sidrana “Slijepac pjeva svome gradu” koje će u izdanju IPC Sarajevo izaći u septembru ove godine sa predgovorom Marka Vešovića i dizajnom Dalide Karić-Hadžiahmetović. Knjigu je na engleski prevela Dubravka Dostal.

Djelo akademika Abdulaha Šarčevića “Fenomenologija života”, koje je IPC realizirao sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH, vrhunski je izdavački poduhvat – kazao je Spahić.

Trgovinsko knjižarsko društvo “Šahinpašić” predstavilo je drugi roman Zorice Jekić “Čarolija”, o djevojci koja nakon deset godina dolazi u zavičaj. Autorica je kazala da je ovo na neki način nastavak romana “Staza sjećanja”, objavljenog u istoj izdavačkoj kući.