Kultura
26

Sajam knjige: Najtraženija bojanka za odrasle, u ponudi sve od klasika do erotskih umjetničkih sadržaja

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Sajam se odvija na prostoru od 2.000 kvadratnih metara (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Međunarodni sajam knjige u Sarajevu i ove godine ima šaroliku ponudu. Izlagači su se pobrinuli da svako pronađe nešto za sebe, a tokom 28. izdanja sajma bit će predstavljeno 70 novih naslova. Ipak, pravi hit će, prema prognozama izdavača, ove godine biti bojanke za odrasle.

Potencijalni ovogodišnji nasljednik autorice E. L. James koja je zaludjela svijet s trilogijom "50 nijansi Siva", mogao bi biti francuski pisac Guillaume Musso. Njegovi romani do sada su prodati u nekoliko miliona primjeraka i prevedeni na 24 jezika, a za sve romane otkupljena su i filmska prava. Od kada se pojavio 2007. godine, Musoov roman "Zato što te volim" nalazi se u samom vrhu lista najprodavanijih knjiga.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Sarajevu možete pronaći sva njegova izdanja kao i posljednje "U jednom trenu" koja je apsolutni hit. Od ženskih književnica parira mu Amanda Kvik koja piše romantične priče i romane. Knjiga "Oluja strasti" privukla je veliku pažnju svjetske javnosti i dobila najviše ocjene. Američki autor horora i naučne fantastike Stephen King je vrlo tražen ove godine u svim knjižarama.

Interes se godinama ne smanjuje za svjetske klasike poput Kafke, Umberta Ecca, Victora Huge, Lava Tolstoja, Dostojevskog... Zanimljivo je da i dalje postoji interes za djelo "Deca komunizma" Milomira Marića iz 1987. godine.

"Apsolutni hit su bojanke za odrasle. Očekuje se velika prodaja novih knjiga Nure Bazdulj Hubijar i Indire Kočuk Sorguč, a tu je i Ozren Kebo sa svojim novim izdanjem. Kada je u pitanju dječiji asortiman, tu je mnogo novih slikovnica, bojanki i knjiga. U zadnjih šest mjeseci objavili smo 40 novih naslova iz dječijeg odjela i pokazali su se vrlo uspješnim", rekao nam je direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić.

Na svom štandu ova izdavačka kuća ima i knjige stranih izdavača koje zastupaju u knjižarskoj ponudi i na sajmu, a namijenjeni su punoljetnim čitaocima. Tu su djela umjetnika Petera Arnolda "Exposed men", zatim Dahmane "Addicted to nudes", te senzulane fiotografije umjetnice Tamare Amhoff-Windeler "Two By Two".

Ovogodišnji sajam je posebno opremljen književnim djelima za najmlađe, a kako bi ih privukli knjige su napravljene u posebnim oblicima - traktor, bager, automobili, te u 3D formatu.

"Ovogodišnji hit među tinejdžerima je 'Uništi dnevnik' autorice Kevin Smit koja na zabavan način omogućava djeci da zabilježe svoj dan. Svaka stranice ove originalne knjige daje vam ideje kako je najljepše možete uništiti. Međi mlađima je 'Lepezica' gdje djeca kroz igru uče i razvijaju maštu", rekao nam je jedan od izlagača.

Srbijanski izlagači ističu kako su ovogodišnji hitovi knjige Isidore Bjelice "Tajna društva u Srbiji", Kristine Kovač "Drvo života", te Njuz portala "Prava istorija sveta" koja se štampa već peti put.

Sajam će biti otvoren do 25. aprila.